De nye retningslinjene for amming og spedbarnsernæring.

  • 0 kommentarer

 

Når barnet blir 6 måneder gammel har det behov for mer næring enn det morsmelken kan dekke. Likevel er morsmelken en svært viktig næringskilde hele det første leveåret, og derfor sier Helsedirektoratet at man bør fortsette å amme til barnet er 1 år – og gjerne lenger. WHO anbefaler faktisk amming til 2 år – og selv om det ikke er så vanlig her i Norge kan man gjerne fortsette også utover dette. Melken er fortsatt næringsrik og inneholder immunstoffer som er veldig heldig for barnet. For ikke å snakke om den reduserte faren for utvikling av brystkreft hos deg som mor.

Anbefalinger om amming og spedbarnsernæring:

Det kom nye retningslinjer for spedbarnsernæring og amming i oktober 2016, som kort summert sier dette:

  • Det er trygt å fortsette med fullamming til 6 mnd alder, dersom mor og barn trives med det – og dersom barnet har tilstrekkelig vektøkning og trivsel.
  • Det er også trygt å starte forsiktig med små smaksprøver ved 4 mnd alder.
  • Tilleggsernæring bør starte tidligst ved 4 mnd alder.
  • Dersom barnet får kun morsmelkerstatning (MME) bør man starte forsiktig med smaksprøver ved 4 mnd alder. Grunnen til dette er at MME smaker det samme hver gang, til forskjell fra morsmelk som har en forskjellig smak hver gang avhengig av mors matinntak.

«Skal myndighetene bestemme det og nå?» er det mange som kommenterer. Men det er viktig å huske at slike anbefalinger kommer for å gi en liten pekepinn på hva som faktisk er trygt. Leser man på forum og Facebook kan man se en økende tendens til mødre som starter med fast føde til barnet allerede ved 3,5 mnds alder. Dette er svært uheldig da nyrene og leveren til babyen er underutviklet på ved det stadiet. Nyrene er viktige for å skille ut avfallsstoffer, og en tidlig belastning kan være svært uheldig for barnet.

«Jeg startet tidlig, og det går helt fint med babyen min» er det mange som også kommenterer. Faktum er at det kan du faktisk ikke vite. Slike «skader» kan vise seg først i voksen alder, slik som med så mye annet ved ernæring. Det kan forståelig nok være vanskelig å forholde seg til siden man ikke ser slike effekter med en gang – men rådene om ernæring finnes der for en grunn. Det er derfor viktig at man faktisk forholder seg til Helsedirektoratet og ikke google eller forum. Forskningsbasert kunnskap er alltid bedre for barnet ditt enn det «meninger» er.

Side 2 laget en sak på de nye anbefalingene hvor du blant annet kan se en video laget av Foreldre og Barn hvor jeg forteller om mine store utfordringer når jeg skulle amme min førstefødte. Gro Nylander kommer også med mange gode tips og oppklaringer rundt mytene med amming. I tillegg vises det nyttige klipp om ammestillinger.


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *