Oppbevaring av hjemmelaget babymat

Holdbarheten på hjemmelaget babymat er ikke slik som de glassene du kjøper i butikken, og oppbevarer du babymaten feil kan det bli en grobunn for mange bakterier som du helst ikke vil putte i din lille. Likevel er det få av oss som har tid eller motivasjon til å lage et og et måltid. Derfor lager vi jo ofte opp nokså store porsjoner for hver gang.

Så nå har du endelig fått laget opp litt babymat, men hvordan oppbevarer man dette da?

I kjøleskapet.

Kjøleskap er vel den minst praktiske oppbevaringen av babymaten. Med mindre du kun lager mat som holder til et par porsjoner da, selvfølgelig. I kjøleskapet er maten nemlig bare holdbar i 2 dager i en lufttett beholder.

Lager du opp store porsjoner med babymat kan det være lurt å sette 2 porsjoner i kjøleskapet og resten i fryseren.

I fryseren.

Rene fruktpurèer uten tilsatt fett er holdbare i opptil 1 år, men det meste annen babymat har en holdbarhet på ca 3.mnd. Jeg foreslår derfor å bruke 3 mnd som en huskeregel.

Husk å ALLTID merke maten du fryser ned med dato og innhold. På den måten kan du følge med på holdbarheten, og være helt sikker på hva du serverer barnet ditt. (Du vil bli overrasket over hvor like gulrot, gresskar og søtpotet kan se ut i purèform!)

Smak alltid på maten før du gir den til barnet ditt, slik at du oppdager det dersom maten er blitt dårlig pga dårlig nedfrysning eller lignende.

Frysing ved hjelp av isterningbrett og fryseposer.
img_7919

Mens barnet enda spiser purèer, lag opp en og en matvare og frys ned i isterningbrett. Etter at purèen er frossen flytter du
purèterningene over i en frysepose og merker med dato og innhold. Mens barnet fremdeles er på smaksporsjonstadiet er dette en fin måte å ta opp små smaksporsjoner på uten å måtte kaste bort masse mat. Det er også en fin måte å kombinere ulike smaker på etterhvert, da du for eksempel kan ta opp èn terning med gresskar, èn med brokkoli og èn med eple. Superenkel måte å kombinere på!

Lager du purèterninger med frukt og bær, er disse flotte å putte i varm grøt. Da får du både en perfekt lunken grøt, samtidig som du tilfører vitamin C, og dermed øker jernopptaket. Win-win med andre ord! 🙂

Frysing på bakepapir.

Har du ikke isterningbrett, kan du fryse ned maten i «klatter». Da tar du et bakepapir på en tallerken, et brett eller lignende – og legger klatter av maten på bakepapiret, som du så fryser ned. Etter at klattene er frosne, flytter du dem over til fryseposer, slik som med isterning-metoden.

Frysing i andre beholdere.

Mange velger å fryse ned i andre type beholdere. Kanskje har du noen babymatglass hjemme, eller andre babymatbeholdere som du kan bruke. Når babyen er fordi smaksprøvestadiet og du begynner å lage opp middager med fler ingredienser, er det fint å fryse ned litt større porsjoner som passer til barnet ditt.

Det som er viktig, er at du forsikrer deg om at du bruker en beholder som faktisk er beregnet på å brukes til mat og nedfrysning.

Strengt forbudt å dobbel-dippe.

Selv om vi voksne (i varierende grad) synes det er ok å dobbel-dippe, så er dette ikke ok for babyen din. Med dette mener jeg at du ikke kan ta ut en porsjon, varme opp maten, gi halvparten også spare resten til senere. Skjeen du og barnet ditt har brukt har da vært dyppet i maten og gir grobunn for bakterier i maten som settes tilbake i kjøleskapet. Det virker kanskje litt hysterisk? Men spytt inneholder masse deilige bakterier som liker seg meget godt i kjøleskapskald temperatur. Tro meg, dette er ikke noe du har lyst til å servere til barnet ditt.

Ta derfor alltid kun opp en porsjon du tror barnet vil spise, og blir det noe til overs – kast restene!

For å unngå for mye matsvinn kan det derfor være greit å fryse ned i små porsjoner.

For å vite ca. hvor stor en porsjon barnet ditt spiser, se her og klikk deg inn på den alderen som passer for ditt barn.