10-11 mnd

Baby Girl Eating a Lunch

Hva kan barnet spise?

Mange barn begynner snart i barnehagen og der legges det opp til å spise mest mulig selvstendig. Har du derfor ikke begynt med å la barnet prøve å spise selv med gaffel og skje ennå, kan det være lurt å sette inn støtet. Ikke uroe deg hvis så mye ikke går inn i munn, eller om mesteparten havner på gulvet. Sett deg på henda dine og følg med på den utrolige sanseopplevelsen dette er for barnet ditt. La barnet mose maten mellom fingrene, slikke maten opp fra bordet og fryde seg over de ulike konsistensene, smakene og luktene. Barn bruker hele kroppen når de utforsker nye ting, og for å fremme matgleden er det viktig å la barnet gå igjennom denne fasen. Slik får barnet oppleve mestring og selvstendighet. De får i større grad styre sin egen appetitt noe osm legger grunnmuren for sunne matvaner resten av livet.

Bordskikk kan barnet lære senere, og å vaske gulv, vegger og bordet kan du gjøre etterpå! 🙂

Frukt og grønt.

Fortsett å tilby frukt og grønt. I Norge anbefales «5 om dagen», og da helst minst 3 av disse fra grønnsaker. Synes du det virker mye? Det kan være en fin huskeregel at det alltid skal være noe frukt eller grønt til hvert måltid. Barnet spiser nå 5-6 måltider i løpet av dagen – og dermed vil nødvendigvis alle de fem om dagen bli dekket.

Tilby agurk, paprika, tomater og lignende til brødmaten. Gi frukter og smoothier (med grønnsaker også) til mellommåltider. Gi bakte rotgrønnsaker som fingermat til middagen. La barnet utforske en blomkål- eller brokkolibusk både rå og kokt.

Liker ikke barnet grønnsaker? Prøv ut andre konsistenser! Kanskje går det med dersom det gis i en grateng, eller i en mos sammen med andre grønnsaker som barnet allerede liker? Kan du spe på med litt grønnsaker i smoothier eller i popstickles? Eller hva med å prøve ut matmuffins, grønnsakskaker, eller andre varianter? Ta en titt på oppskriftene mine og se om ikke dere kan klare å finne noe dere ikke har prøvd ut før som kanskje kan falle i smak hos din lille.

Du bør fremdeles være oppmerksom på nitratholdige grønnsaker som bør utgjøre max. 1/10 av mosen eller måltidet frem til barnet fyller 1 år:

  • Spinat
  • Rødbete
  • Nesle
  • Fennikel
  • Bladselleri
  • Mangold

(Les mer om hva du bør være forsiktig med, eller unngå helt her)

Grøt.

Mange små barn begynner nå å bli såpass fortrolig med grovere konsistenser at du godt kan begynne å prøve med litt god, gammeldags havregrøt. Hvis du ikke har gjort det allerede da. Dersom du ønsker å fortsette med «ferdiggrøt» er disse fremdeles beriket med jern og mange andre vitaminer og mineraler som er godt for barnet ditt. Men nå som barnet (forhåpentlig) spiser masse annen god mat også blir man mindre avhengig av at grøten skal stå for så mye av næringen.

Tips! Fortsett å fryse ned fruktpurèer i isterninger. Da kan du enkelt poppe ut en fruktterning rett i grøten. Da får du tilført vitamin C, slik at du øker jernopptaket samtidig som du får kjølt ned den varme grøten så den blir spiseklar med èn gang!

Brød.

Brød kan nå være en naturlig del av hverdagen. Mange har nå byttet ut grøten med brød – men fortsett gjerne med begge deler. Se an hva barnet ditt foretrekker. Fordelen med brød er at du kan kombinere i nærmest det uendelige med pålegg. Spesielt nå som barnet også kan spise meieriprodukter.

Forslag til pålegg:

  • Avokadomos
  • Bananmos
  • Annen fruktmos
  • Makrell i tomat
  • Leverpostei (høyt jerninhold!)
  • Smør
  • Kaviar (små mengder pga saltinnhold)
  • Prim (Sprett-prim er tilsatt jern)
  • Kokt skinke
  • Kalkunskinke
  • Eggerøre
  • Hjemmelaget potetsalat
  • Hjemmelaget eggesalat
  • Ost
  • Brunost
    +++

Proteiner.

Barnets middager bør nå tilføres mer proteiner i form av kjøtt, fisk, egg og belgfrukter. Kroppen vokser fort og trenger mye næring.

Du trenger ikke å koke kjøttet lenger, og du trenger ikke lenger å kjøre kjøttet til en mos i blenderen. Du kan nå i større og større grad begynne å tilby barnet det samme som dere andre spiser til middag. Mange velger å gå for BLW (baby led weaning) og har spist det samme som familien helt fra begynnelsen av.

Meieriprodukter.

Mange ser på 10 måneders alderen som en slags milepæl – nå kan barnet begynne med meieriprodukter i maten. Det gjør det så mye enklere å lage mat som hele familien kan spise sammen. Det åpner også opp for nye påleggstyper, yoghurt, gratenger og smoothier. Men prøv å ikke la deg rive helt med. Årsaken til at man venter med meieriproduktene er jo at kalsiumet fortrenger opptaket av jern, og at barn er spesielt utsatt for jernmangel. Ha derfor dette litt i bakhodet slik at du fremdeles viser litt forsiktighet i bruk av meieriprodukter, selv om det bare er i matlagingen enn så lenge.

Husk at meieriproduktene fremdeles kun skal brukes i matlagningen, og ikke gis som drikke ennå. Du bør holde mengden til under 1 dl meieriprodukter om dagen i denne perioden.

Sukker og godterier.

I takt med at barnet vokser og viser interesse for maten de rundt spiser, møter man på utfordringene med sukker og godterier. Kanskje har barnet eldre søsken som får søtsaker og ønsker det samme?

Prøv å finne litt sunnere snacks til de begge, eller til dere alle som en familie. Det barn ikke blir tilbudt, spiser de ikke. Og det vil komme nok av anledninger senere i livet til å spise kake, is og å drikke saft. Ta gjerne en titt på noen av oppskriftene mine hvor du kan finne mange gode snacks og mellommåltider.


Hva skal barnet drikke?

Nå spiser barnet mange måltider i løpet av dagen. Selv om barnet trenger fremdeles morsmelken eller MME, er det nå slik at du skal passe på at ikke ammingen eller flasken tar plassen fra måltidene.

  • Morsmelk: 2-3 ganger/døgn
  • MME: 2 ganger/døgn

Og nok en gang – Det er viktig å få frem at det ikke egentlig finnes en «normal» hyppighet på amming. Ved amming vet man ikke hvor mye barnet faktisk spiser, og om hun kanskje bare tok litt for å slukke tørsten. Det er derfor viktig at du følger ditt barns signaler og at dere gjør det som føler riktig for dere.

Tilby drikke til alle måltidene. Prøv da gjerne å tilby enten vann, morsmelk eller MME i en kopp. Vann er den beste tørstedrikken, og det er lurt å innføre vann som en naturlig del av måltidet allerede fra ung alder.

Du skal fremdeles vente med kumelk som drikke til barnet er fylt 1 år.

Barnet kan også drikke smoothie, men dette regnes mer som et mellommåltid. Dere kan nå begynne å tilby juice og lag gjerne selv slik at dere kan lage juice med grønnsaker også. Det kan være lurt å blande ut juicen 50/50 med vann slik at den spes litt ut og ikke blir for sterk for magen. Smoothie og juice inneholder mye syre og fruktsukker som kan være skadelig for tennene, så tilby dette fra en kopp slik at ikke barnet går og suger ut dette fra en flaske utover dagen. 🙂


Hvor mye skal barnet spise?

I løpet av disse månedene bør barnet øke til

  • 5-6 måltider pr.dag bestående av 3 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider.
  • Porsjonsstørrelsen bør økes til ca.2 dl.

Dersom barnet ditt er av den typen som er uoppmerksom og kjeder seg nå som maten krever litt mer innsats og arbeid fra hans side, tilby mat oftere, men i mindre porsjoner.

Nok en gang – det viktigste er å følge ditt barn og hans rytme.


Spiser barnet mitt nok?

Mange foreldre er bekymret for om barnet spiser nok, og om de får i seg det de burde. Er du alvorlig bekymret, eller om barnet ikke følger vekstkurven sin er det viktig at du tar kontakt med lege eller helsestasjon for videre oppfølging. Men dersom du kun bekymrer deg fordi testingen av ny mat går litt sakte, så prøv å ikke uroe deg.

Det kan ta opptil 15 ganger før en ny smak aksepteres. Hvis du tenker over det, er det faktisk veldig mange ganger med bortkastet mat. De fleste forelsdre blir frustrerte og gir opp lenge før de er nådd det punktet. Du skal aldri tvinge barnet til å spise, men de kan gjerne smake. Dersom det er en matvare som virkelig ikke faller i smak og du har prøvd, så la den aktuelle matvaren hvile en ukes tid før dere prøver igjen. Går det fremdeles ikke – ta en ny pause og prøv igjen. Men fortsett å prøve.

Kanskje hjelper det å tilby den aktuelle matvaren i en annen konsistens, eller mikset sammen med en annen matvare som barnet er glad i? Prøv dere litt frem, og ikke gi opp 🙂

Når det kommer til porsjonsstørrelsene, så husk at magen er på størrelse med barnets knyttneve. Det er faktisk ikke plass til så veldig store mengder mat i en så liten mage.


Hvordan skal barnet spise?

Det er mange måter å gi barnet mat på. Nå som barnet har blitt større, er det fint om dere fokuserer mer og mer på å la barnet prøve å spise selv.

  • Lag kjeks, muffinsomeletter, frokostkaker som barnet kan holde i hånden og prøve å spise.
  • Gi smoothie fra smoothieposer eller fra kopp.
  • La barnet gnage på kyllinglår, og prøve seg frem med fingermat.
  • La barnet prøve seg frem med gaffel og skje.

Hvordan lager jeg babymaten selv?

Her en en liten oversikt over hvor du kan gå for å finne mer informasjon om: