Hva må jeg unngå under graviditeten?

Du er blitt gravid! GRATULERER!

En ny og spennende verden har åpnet seg. Kanskje er dette første gangen din og du er full av spørsmål? Eller du har vært gravid både en og to ganger før, men synes det er vanskelig å følge med på hva som gjelder nå.

Ja, for kostrådene kan være forvirrende. Mye av denne forvirringen kommer ofte av at man har ‘hørt fra en venn’ at noe skal spises eller ikke, eller man synes å huske at man har ‘lest noe en gang’. Man husker altså ikke helt hvordan det var, men holder seg kanskje unna for sikkerhets skyld. Også er det jo noen ganger endringer i anbefalningene fra Helsedirektoratet. Før ble det blant annet anbefalt at man skulle holde seg unna hvalkjøtt, men hvalen vi spiser her i Norge (vågehval) har et såpass lavt innhold av kvikksølv, at denne fint kan inntas av gravide også. Gravide ble også før bedt holde seg unna sushi, noe som i dag ansees som helt uproblematisk (se her).

I tillegg kan det være forskjellige råd i de ulike landene. I Tyskland anbefales gravide å ikke spise egg. Dette fordi det i Tyskland er høy forekomst av salmonella i eggene. Dette forekommer så å si ikke i Norge, og de få salmonella-smittene som rapporteres er nesten alltid grunnet kylling og egg spist i utlandet eller kjøpt i Sverige (som importerer egg via øst-europeiske land.) Det er altså ofte en grunn til at de spesifikke rådene gis i de ulike landene – så følg bare de rådene som er oppgitt av myndighetene for landet du bor i.

Her er en liten oversikt over hvilke matvarer du skal unngå, hvilke forhåndsregler som bør tas, og hvorfor det er slik.

Maten du bør unngå eller vise forsiktighet med under graviditeten:

mozzarella, prosciutto, melon canapes with salami, olives and bread on rustic table

Kjøtt.

  • Unngå rått kjøtt som biff tartar, spekemat osv.
  • Sørg for at alt kjøtt er ordentlig gjennomstekt/kokt
  • Bruk separate skjærefjøler til kjøtt og grønnsaker
  • Spis kjøttpålegg godt innenfor holdbarhetsdatoen (grunnet risiko for listeria)
  • I enkelte deler av landet kan det finnes restriksjoner på reinsdyrkjøtt grunnet radioaktivitet. Les mer her.

De fleste av restriksjonene når det kommer til kjøtt, er grunnet en parasitt som heter Toxoplasma gondii som kan gi toksoplasmose.

Toksoplasmose gir sjeldent symptomer hos mor, men kan være svært alvorlig for fosteret. Smitte kan føre til abort, blindhet eller hydrocephalus (vannhode).

Det er faktisk katter som er de vanligste smittebærerene, og det er grunnet dette at gravide ikke skal skifte kattesand under graviditeten. Siden avføring kan forurense jord er det også viktig at man under graviditeten skal være ekstra påpasselig med grundig skylling av frukt, urter, grønnsaker og bær – da det kan være jordrester på disse.

Ost.

  • Sjekk at osten er laget av pausterisert melk
  • Unngå muggoster
  • Vis varsomhet ved inntak av myke oster som camembert og brie
    (Disse er pausteriserte, men det har ved noen tilfeller blitt oppdaget listeriabakterier i dem. Hvis du spiser disse under graviditeten, bør de inntas ferskest mulig)

Hva er grunnen til at vi både ved oster og kjøttpålegg legger vekt på at det skal spises ferskest mulig? Listeria er en bakterie som vokser svært godt ved kjøleskapstemperaturer. Dermed kan en matvare som blir stående lenge i kjøleskapet utvikle seg til en liten listeriabombe. Listeriabakterien dør ved oppvarming over 65 grader, så det er altså matvarer som ikke skal varmes opp før de spises du må være påpasselig med når det kommer til denne bakterien.

 Fisk.

  • Spis gjerne sushi – men ta visse forhåndsregler
  • Røkt/Gravet fisk bør spises god tid innen holdbarhetsdatoen (grunnet fare for listeria)
  • Unngå følgende fisk:
    – Blåkveite over 3kg
    – Fersk tunfisk (tunfisk på boks går fint)
    – Gjedde
    – Rakfisk (bør unngås grunnet fare for listeria)
    – Selkjøtt
    – Abbor over 25 cm
    – Ørret over 1kg
    – Røye over 1kg
    – Hai
    – Sverdfisk
    – Skate
    – Fiskelever, solværpostei, lofotpostei
    (tran er trygt, da dette er et renset produkt som dermed ikke inneholder miljøgifter)
    – Innmaten av krabbe (klørne kan trygt spises)
    – Blåskjell må sjekkes via varslene til Mattilsynet

Årsaken til at det foreligger så mange restriksjoner på fisk er grunnet miljøgifter. Kvikksølv kan skade nervesystemet hos både store og små, men er særlig farlig for små fostere med en hjerne i rask utvikling. Siden kvikksølv tas opp så effektivt i tarmen og lett overføres via morkaken eller brystmelken er det viktig å unngå fisk med store mengder kvikksølv når man er gravid eller ammende. PCB og dioksiner finnes i fet fisk, eller i leveren på mager fisk. PCB og dioksiner kan svekke fosterets immunforsvar og den motoriske og psykiske utviklingen.


Koffein.IMG_1453

Gravide og ammende bør begrense inntaket koffeinholdig drikke til ca 1-2 kopper dagen (100-200mg). Koffeinholdig drikke er blandt annet kaffe, sort te, cola osv.

Mor-barn undersøkelsen viste at ved inntak av over 300mg koffein, var det signifikant fare for lavere fødselsvekt hos babyen. Tendensen viste seg allerede fra inntak av 100mg.

Men hvor mye koffein er det i ulike drikker?

  • Filter- og kokekaffe – 120mg pr.kaffekrus (2dl.)
  • Energidrikke – 160mg pr. flaske (5dl.)
  • Espresso – 120mg pr. desiliter
  • Te – 65mg pr. tekopp (2dl.)
  • Cola – 75mg pr. flaske (5dl.)

 

Medisiner, naturlegemidler og kosttilskudd til gravide.

Går du på medisiner er det viktig at du sjekker opp med legen din om det er forsvarlig å fortsette på disse under svangerskapet. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å bytte til en annen type medisin. Ofte vil det også være nødvendig å justere dosen under svangerskapet grunnet det økte blodvolumet i kroppen din. Sjekk alltid opp med din lege!

Naturlegemidler, urteprodukter og kosttilskudd som er kjøpt i utlandet eller via internett bør det vises stor forsiktighet med når du er gravid. Ta kontakt med legen din før du inntar noe av dette.

Den beste måten å få i deg de vitaminene og mineralene du trenger under svangerskapet er via maten. Ønsker du å ta multivitamintilskudd eller lignende er det viktig at du følger pakningsvedleggets doseringer nøye, og at du ikke inntar mange ulike tilskudd. Samlet kan flere tilskudd gi en toksisk høy dose, som kan være skadelig for barnet. Spesielt kan et høyt inntak av vitamin A være farlig for fosteret.

Med unntak av folat og tran er det med andre ord stort sett ikke nødvendig med andre tilskudd.

Enkelte gravide kan ha behov for tilskudd av jern, men dette skal da tas i samråd med lege eller jordmor.

Er du vegetarianer, eller har allergier eller intoleranser som gjør at du ikke er sikker på om du får i deg nok av næringsstoffene du trenger under graviditeten, ta gjerne kontakt her for en gravidkonsultasjon.

CLA.

CLA-preparater selges som kosttilskudd med muskeloppbyggende eller fettvevsreduserende effekt, og sees hyppig innen treningsbransjen og slankeindustrien.

Gravide anbefales å ikke innta CLA-produkter da de kan ha en uheldig effekt på barnets vekst.

 


 

Røyk, snus og rusmidler under graviditeten.

De aller fleste har vel hørt at man skal holde seg unna disse stoffene under svangerskapet. Likevel dukker det opp en unnskyldning i ny og ne, og det er alltid noen som har meninger om at «litt er ok». Derfor tar vi også med dette på denne siden.

Røyk.

Når du røyker under graviditeten dannes det kullos som går via blodstrømmen inn til barnet ditt. Siden kullos sloss med oksygenet om plassen i de røde blodcellene, vil det si at både du og barnet i magen får mindre oksygen enn det dere trenger. Hos deg som mor er halveringsstiden for kullos ca. 2 timer, men for barnet er det faktisk hele 7 timer. Det vil si at selv om du røyker så sjeldent som hver 7.de time, har barnet ditt hele tiden et underskudd av oksygen!

Siden røyking også fører til at blodårene trekker seg sammen, vil barnet dessuten også få mindre blodtilførsel og dermed for lite næring og for lite oksygen. Dette gir konsekvenser både for barnets vekst og for utviklingen av organene til barnet. For lite oksygen til hjernen kan dessuten gi mentale utviklingsskader. Barn av mødre som har røkt under graviditeten har 2-3 ganger økt risiko for krybbedød, og økt risiko for astma og luftveislidelser.

Er du gravid og røyker? Ikke legg deg i kveld med dårlig samvittighet – du kan enda ta tak, for selv om du slutter sent i svangerskapet vil dette ha gode virkninger på barnet ditt. Slutt i dag! Vær sterkere enn røyksuget, og bestem deg for å sette helsen til barnet ditt først!

Snus.

Mange tror at snus er et bedre alternativ enn røyk under graviditeten. Dette er feil.

Forskning har vist at snus har mange av de samme risikofaktorene som røyk for fosteret med blandt annet tidlig fødsel og lav fødelsvekt. I tillegg ser man en økt risiko for dødfødsel og krybbedød.

Når man snuser inntar man nikotin, som fører til at blodårene i livmoren og morkaken trekker seg sammen og reduserer blodtilførselen, slik at barnet får mindre næring og oksygen.

Siden snusen ofte blir liggende lenge i leppa, utsettes barnet for lenger og mer tilførsel av nikotin enn det ville ha gjort ved røyking.

Nikotinlegemidler og e-sigaretter.

Anbefales ikke under graviditet, da du også her får tilførsel av nikotin.

Rusmidler.

Til tross for hva mange tror er alkohol er faktisk det rusmiddelet som gir størst skade hos fosteret. Grunnen til dette er at alkoholen så lett går over i morkaken, og hos det voksende barnet kan alle cellene bli påvirket av dette. De første 12 ukene er spesielt sårbare, da det er i denne fasen organene dannes. Men hjernen er i stadig utvikling gjennom hele svangerskapet, og det finnes derfor ingen perioder hvor det er mindre skaldelig å innta alkohol.

Siden man ikke vet med sikkerhet nøyaktig hvor store mengder som skal til før man ser skader hos barnet, anbefales det i dag totalt avhold fra alkohol under svangerskapet. Gjerne også i perioden hvor dere prøver å bli gravide.

Er du bekymret for du du har inntatt alkohol tidlig i svangerskapet, kanskje før du engang visste at du var gravid? Ikke alle svangerskap er planlagte, og ikke alle graviditetstester viser seg positive før det har gått noen uker. Ta kontakt med jordmor eller lege dersom du er bekymret, men oftest går det bra. Desto mindre alkohol du har inntatt, desto mindre sjans er det for skade på fosteret.

Andre rusmidler kan gi komplikasjoner som for tidlig fødsel, lav fødselsvekt og diverse utviklingsskader.

Les mer om dette på Borgestadklinikkens hjemmesider.

Borgestadklinikken er en klinikk i Skien med egen enhet for gravide rusavhengige. Tror du at du har et problem, ta kontakt med legen din som kan henvise deg videre.