-
28 juli 2014
-
0 kommentarer
Som gravid er det en rekke med matvarer man bør holde seg unna for å unngå å utsette seg selv for bakterier og parasitter som kan være potensielt skadelige for mor eller foster. Jeg kommer til å lage en oversikt til dere over hva man skal holde seg unna under svangerskapet, men tenkte det kunne være lurt å ha en egen post til bare det – så det kommer i morgen! 🙂
Det finnes iallefall en ganske enkel og grei oversikt over hva som ikke skal spises, og over hva man skal være forsiktig med. Men som med alt annet innen kosthold og ernæring er det alltid mye rykter, mange myter og mengder villedende kostråd ute og går. Ofte bygger dette på ‘hørt av en venn’ eller man har kanskje fått rådet fra en helsepersonell som kanskje ikke er godt nok opplært på emnet, men svarer for å være på den sikre siden. For det er jo nettopp DET vi gjør når det kommer til de små, vi prøver å hele tiden være på den sikre siden.
Men jeg er imot ar man skal behøve å kutte ut matvarer unødig. Spesielt er jeg imot å kutte ut herlig mat unødig. Jeg har tidligere skrevet om jordbær av akkurat samme grunn.
Så… Kan man spise sushi? Du aner vel kanskje hvor innlegget er på vei? Det lykkelige svaret er – JA! Du kan absolutt spise sushi!
Jeg spurte dere på Instagram og Facebook om hva dere har blitt opplyst om i forbindelse med sushi i graviditeten. De fleste hadde (heldigvis) fått noenlunde riktig informasjon.
Fisk er et lettbedervelig produkt, og siden sushi er fisk som spises rå, er det veldig viktig å være oppmerksom på de hygieniske rettningslinjene. Hvis du skal kjøpe sushi ute på restaurant er det greit å gå til et sted hvor du føler deg trygg på at maten blir behandlet ordentlig. Senest i fjor ble flere restauranter stengt da Mattilsynet tok seg en tur rundt i Oslo-området. Personlig liker jeg godt de stedene hvor du ser kjøkkenet hvor de lager maten, men selvfølgelig – dette sier jo ikke noe om hvordan fisken har blitt oppbevart før opptining.
Hvis du ønsker å lage sushien hjemme selv er det først greit å vite litt om dette med oppbevaring av fisken. For at man trygt skal kunne spise rå fisk, må den først ha vært frosset ned til -20C i minst 24 timer. Dette for å ta knekken på eventuelle parasitter. Norsk oppdrettslaks er fri for parasitten kveis, og derfor kan spises rå uten å fryses eller varmebehandles først. Ellers er det viktig å huske på å bruke fersk fisk, at du kjøler ned risen raskt, og at du har generell god hygiene på håndvask og på kjøkkenbenken.
Men hvilken fisk kan man bruke?
Matportalen har en oversikt over fisk som skal unngås under svangerskapet:
- Rakfisk.
- Selkjøtt.
- Blåkveite over tre kilo.
- Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo.
- Eksotisk fisk som: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt.
- Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei.
- Brunmat i krabbe og hummer, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell.
(i sushi er det som regel krabbeklørne som brukes, dette kan trygt spises.)
Egentlig kan du med andre ord spise det meste av det som selges av ´vanlig´sushi, bortsett fra tunfisk. Hvis du likevel er litt redd for å prøve deg frem, men synes det er kjedelig å bare bruke laks, kan du be om tips og råd i ferskvaredisken på butikken din.
Så hvis du nå har sittet i et par måneder og hatt en craving på sushi som du trodde du måtte lide videre med i de neste månedene – du er herved informert! Du kan spise sushi!