Kjøkkenhygiene

Washing vegetables

Kjøkkenhygiene er nok et punkt de aller fleste av oss kan bli litt bedre på. Nå som du skal lage mat til barnet ditt er det derfor et godt tidspunkt til å sette seg litt mer inn i kjøkkenhygiene for hele familien.

Vask hendene.

Håndvask er viktig før du begynner å behandle maten. Husk å vaske godt mellom alle fingre og rundt tommelen. Vask også godt rundt eventuelle ringer, eller ta dem gjerne av mens du lager maten.

Bruk rene kjøkkenredskaper.

Pass på at alle redskaper du skal bruke under tillagingen av maten er skikkelig rengjort. Dersom du ikke har brukt beholderene du skal oppbevare babymaten i før, kan det være lurt å vaske dem godt, og deretter koke dem før førstegangsbruk.

Skyll alle grønnsaker.

Grønnsaker og frukt kan inneholde jordrester og bør derfor skylles godt før bruk.

Separerte fjøler og kniver til kjøtt og grønt.

Selv om mesteparten av babymaten skal varmebehandles er det lurt å ha forskjellige fjøler og kniver til kjøtt og frukt/grønt. Husk også å holde rå og tillaget mat fra hverandre.

Kjøl ned maten fort.

Enten du skal ha et par porsjoner stående i kjøleskapet, eller du skal fryse ned maten – pass på å kjøl ned maten raskest mulig for å unngå bakterievekst. Men varm mat rett inn i kjøleskap eller fryser hever temperaturen for de andre matvarene og bør derfor unngås. Et tips kan være å sette gryten/beholderen med babymaten i en vask fylt med kaldt vann. Dersom du deler opp i porsjoner først vil maten kjøles ned enda raskere. Når maten er nedkjølt til lunken temperatur kan du sette den videre inn i kjøleskap eller fryser.

Oppbevar maten trygt.

Babymat kan oppbevares i 2-3 dager i kjøleskap eller 2-3 mnd i fryseren. Husk å ALLTID merke maten med dato og innhold dersom du setter den i fryseren. Les mer om trygg oppbevaring av babymat her.

Trygg oppvarming av maten.

Det beste er langsom tining ved å la frossen mat tine i kjøleskapet. Du kan også varme opp maten i en kasserolle eller i mikrobølgeovn. Aldri la babymaten tine på kjøkkenbenken da dette gir grobunn for bakterier.

Les mer her.

Ikke frys ned igjen mat som har vært oppvarmet.

Etter at du har tatt opp en porsjon til barnet ditt og tint den, eller varmet den opp skal den ikke fryses ned igjen.

Du bør heller aldri fryse ned igjen morsmelk som har vært frossen og tint.

Ingen dobbel-dipping!

Varmet opp en stor porsjon med grønnsaksmos som ikke falt i smak hos din lille? Ikke fall for fristelsen til å servere rester av maten en gang til. Etter at skjeen har vært i din eller barnets munn og deretter nedi maten, skal ikke maten settes tilbake i kjøleskap eller fryser.

For å unngå matsvinn, frys heller ned mindre porsjoner og ta opp litt og litt av gangen i begynnelsen til du vet hvor mye barnet ditt spiser.