Fordeler ved amming

Amming og helsefordelerBreast feeding baby

Amming har en lang rekke helsemessige fordeler for både mor og barn.

For mor kan amming bidra til redusert risiko for utvikling av brystkreft. For hvert år med amming reduseres risikoen med 4,3 %. Dessuten tror man at kvinner som ammer har redusert risiko for utvikling av livmorhalskreft og redusert risiko for utvikling av diabetes type II.

Når barnet dier skiller mor ut hormonet oksytosin som blant annet hjelper livmoren med å trekke seg sammen etter fødsel, bedrer søvnkvaliteten hos mor, og reduserer angst og uro. Amming bidrar også til utskilling av endorfiner som er kroppens eget «lykkehormon».

For barnet er det en rekke helsefordeler:

  • Morsmelk er lett fordøyelig og forhindrer derfor forstoppelse hos barnet.
  • Hormoner i morsmelken fremmer modning av barnets tarm.
  • Morsmelken inneholder immunstoffer som forebygger sykdom hos barnet og hjelper med å bygge opp barnets eget immunforsvar.
  • Fettet i morsmelken inneholder store mengder av de langkjedede fettsyrene som er viktig for hjernens utvikling hos barnet.
  • Medfører en bedre kognitiv utvikling, også etter endt ammeperiode.
  • Mormelken inneholder alle vitaminene barnet trenger det første levehalvåret, med unntak av vitamin D.
  • Redusert risiko for overvekt senere i livet.
  • Trolig redusert risiko for krybbedød.
  • Amming er assosiert med lavere blodtrykk, gunstig lipidprofil og nedsatt risiko for utvilking av diabetes type II senere i livet.

Amming er gratis.

Selvfølgelig finnes det de som bruker noen hundrelapper (eller tusenlapper) på både amme-bh og ammetopper, diverse kremer og ammeskjold. Men sånn egentlig så koster faktisk ikke ammingen èn eneste krone!

Amming er praktisk.

Puppen har du alltid med deg. Den er klar på sekundet når babyen er sulten. Den produserer nøyaktig det babyen din trenger, slik at du slipper å tenke på mengder, temperatur, næringssammensetning osv.

Amming er tidsbesparende.

Glem koking av flasker og innkjøp av utstyr. Du slipper å løpe til butikken sent på kvelden hvis du går tom for MME. Puppen er alltid klar for neste måltid, uansett tid og sted.

Amming gir bedre nattesøvn.

I mange sene nattetimer tenker man kanskje at det ville vært myyyye lettere med flaske. Men studier har faktisk sett på nettopp dette med nattesøvn og amming vs. flaskemat. Og de viser at ammende får mer søvn enn flaskematende mødre. Til og med i de tilfeller hvor far hjelper til med nattmatingen gjelder dette. Mødre som samsover med babyen sin sover best og mest.

Amming under reiser.

Da er man litt tilbake til dette med at amming er praktisk. Dersom du har vært ute og flydd med et barn som ammes vet dere hva jeg snakker om. Det å kunne vippe ut et bryst under lange flyturer er gull verdt. Melken gir trøst, er lett tilgjengelig og du kan tilby den i løper av få sekunder dersom barnet blir urolig. Amming under reiser vil dessuten bety mindre håndbaggasje og utstyr.

Amming er bra for miljøet.

Amming krever ingen pakning og gir ingen forsøpling. Det krever ingen transport og gir ingen miljøutslipp.

Amming gir trøst og nærhet.

Amming kan trøste et barn som har slått seg eller som har blitt skremt. Amming kan gi nærhet i form av kos og trygghet. Ammestundene er dessuten en kjernetid for mor og barn hvor gode og trygge bånd kan knyttes.


Når alt dette er sagt, er det viktig å få frem at dersom man er en mor som enten ikke kan eller ikke ønsker å amme, så betyr ikke det at man ikke er en god mor! Det at amming gir trøst og nærhet, betyr ikke at en flaskematet baby ikke kan få trøst eller nærhet på andre måter. Det at man ser at morsmelkernærede barn kan ha høyrere IQ, betyr ikke at flaskematede barn er dumme. Det at amming har mange fordeler er med andre ord ikke en måte for oss å fortelle at amming er det eneste rette. Morsmelkerstatningen man får i Norge i dag er et godt alternativ for de som må ty til det, og din evne som mor måles ikke ut fra mengden morsmelk du gir barnet ditt!