Morsmelkerstatning (MME)

Å ta avgjørelsen.

For mange kan avgjørelsen om å gå over til morsmelkerstatning være et vanskelig valg. Kanskje er det medisinske årsaker til at dere må gå over helt eller delvis til morsmelkerstatning (MME) eller kanskje ting bare ikke ble helt slik du hadde tenkt. Dersom man har et veldig dypt ønske om å amme, kan det være nyttig å ta kontakt med en ammehjelper via ammehjelpen.no. Der kan du være sikker på å få hjelp av faglig oppdaterte og kunnskapsrike ammehjelpere. Har du prøvd alt, og innser at det vil være bedre for deg og din familie å avslutte ammingen helt – så ta det valget og innfinn deg med det.

Det er noe som kalles «mamming før amming» – og i det uttrykket kan man lese at det er viktigere å klare å være tilstede som en god mor, enn å på død og liv amme dersom det virkelig ikke funker. Det er jo heller ikke slik at din evne som mor måles i mengde morsmelk du har gitt barnet ditt.

For andre kan det være et valg man tok allerede før fødselen. Ikke alle ønsker å amme, enten det er av religiøse, kulturelle eller følelsesmessige årsaker – og det skal selvfølgelig respekteres på lik linje med andre valg man tar som mor.

Hva er egentlig MME?Feeding Baby. Newborn Baby eating milk from the bottle

Dersom man ikke kan, eller ønsker, å amme – bør man gi morsmelkerstatning i hele det første leveåret. MME som vi har i Norge i dag er utviklet for å gi så lik som mulig innhold av næringsstoffer som man finner i morsmelken. MME kan selvfølgelig aldri inneholde de immunologiske eller hormonelle virkestoffene – men næringsmessig vil barnet ditt få alt det trenger.

MME er et spesialutviklet pulver som hovedsakelig er laget av kumelk, men med justert innhold. For å etterape innholdet i morsmelken og for å sikre babyen den næringen den trenger, er MME tilsatt mer fett og laktose, det er fjernet endel protein, og det er tilsatt jern og vitaminer. Vi har nøye regulert tilsyn på barnemat i Norge og du som forbruker skal kunne føle deg helt trygg på at barnematen og MME du kjøper er trygg og det beste for ditt barn.

Hvilken MME skal jeg velge?

Det finnes fler ulike merker på markedet. Du kan eventuelt be om råd på helsestasjonen dersom du trenger hjelp til å ta et valg.

Dersom barnet har fått påvist melkeproteinallergi må man bruke MME med hydralysert kasein og myse. Nutramingen og Profylac er eksempler på slike. Man kan få slik MME på blå resept, så det er viktig at du tester og får bekreftet eventuell melkeproteinallergi hos legen din.

Det anbefales ikke å bruke soyabaserte morsmelkerstatninger da man ser en økt forekomst av soyaallergi hos barn som inntar mye soya i ung alder.

Det anbefales heller ikke å gi barnet annen melkedrikke, f.eks melk fra geit, hest eller lignende.

Hvordan tilbereder jeg MME?

  • Følg bruksanvisningen på pakken nøye. Ikke bruk for mye eller for lite pulver i forhold til mengdeanvisningene, da disse anvisningene er basert på næringsinnholdet i pulveret, og feilbruk kan føre til feilernæring eller overbelastning for nyrene.
  • Bruk kaldt vann som varmes opp i kjele eller mikro, som deretter kjøles ned til angitt temperatur. Ikke bruk lunkent/varmt vann fra springen!
  • Bland kun opp et og et måltid om gangen for å forhindre bakterievekst i erstatningen.
  • Det er helt normalt at barnet spiser litt ulik mengde til de ulike måltidene. La barnets appetitt styre hvor mye han spiser av flasken. Ikke prøv å gi mer hvis barnet viser tegn til metthet, da det kan føre til ubehag og gulp hos barnet.
  • Kast alltid restene dersom barnet ikke spiser opp. Ikke varm dette opp igjen da bakterier formerer seg raskt i melkerestene.
  • Skyll flaskene straks de er tomme.
  • Vask flasker og utstyr med egen oppvaskbørste, eller i oppvaskmaskin ved høyeste temperatur.
  • Dersom barnet er under 3 mnd bør du koke flaskene etter bruk.