Hjemmelaget – steg for steg.

Steg 1: Senk skuldrene.

Mange ønsker å lage hjemmelaget babymat, men har inntrykk at at det er vanskelig, tidskrevende, eller er rett og slett redde for at de skal gjøre noe feil. Jeg er her for å fortelle deg at du kan slappe heeelt av. Hjemmelaget babymat er lett som en plett. Og når du først har kommet i gang, skal jeg love deg at det er enkelt også – kanskje du til og med kommer til å synes at det er gøy?

Og du… Du behøver slettes ikke være noen mesterkokk for å lage babymat. Det er det som er så fint med det. Babyer forventer faktisk ikke gourmet – og selv de enkleste mosene og purèene er som små smaksbomber i munnen på de små som ikke har smakt annet enn morsmelk eller MME før.

Steg 2 – Innkjøp. 

Egen steamer for babymaten, flotte maskiner som både koker og moser maten, supersøte smoothieposer.. Det er jo så mye utstyr til denne babymaten!

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg synes veldig mye av dette er veldig gøy, og spennende – men.. Du trenger ikke så mye fancy utstyr for å lage hjemmelaget babymat.

Faktisk vil jeg si at det eneste du egentlig trenger er:

  • Noen kjeler
  • En stavmikser eller blender
  • Isterningbrett eller andre litt større beholdere

Det var vel ikke store innkjøpslisten, var det vel? 🙂

Steg 3 – Bestem deg for hva som passer best for dere.

Det finnes flere forskjellige tilnærminger på hvordan man ønsker å lage babymaten. Her er det selvfølgelig også mange meninger ute og går. Men smaken er som baken, og det som passer for en familie, er ikke nødvendigvis like fint for en annen familie. Er du usikker på hva som passer best for deg og din familie, kan du jo kombinere litt. Her er det ikke slik at noe utelukker noe annet!

Moser og purèer

Dette er vel den tilnærmingen som de fleste tenker på når de tenker på babymat.

Man begynner ofte med grøt, grønnsaksmos og fruktpurè. De første smaksprøvene pleier å bestå av èn ingrediens, som man prøver ut et par dager før man går videre til neste, og etterhvert begynner man å kombinere smakene sammen til mer komplekse retter.

Etter et par måneder begynner man ved 8 mnd alder å ha litt mer konsistens på babymaten, med noe mer klumper og mer kjøtt og proteiner, før man gradvis begynner en tilnærming mot mer klumper, og etterhvert den maten familien spiser.

Her finnes det noen ulike fremgangsmåter:

  • Lag opp og frys ned èn og èn matvare i et isterningbrett.
    Da kan du ta opp litt forskjellige isterninger og kombinere i mange ulike retter.
  • Lag opp porsjoner med ferdige retter som du fryser ned i porsjonsstørrelser
  • Lag middag til familien, men ta unna deler av maten og kjør i blenderen til babymat

Mange gjør nok en kombinasjon av disse, og her kan man egentlig si at det passer litt til de ulike fasene man går igjennom.

Når babyen såvidt har begynt med de første smaksprøvene og etterhvert forsiktig skal begynne med kombinasjoner – da er det veldig lettvindt og greit med isterning-metoden.

Når babyen skal ha mer middager og fullverdige måltider, da passer porsjonsmetoden.

Når babyen etterhvert skal spise mer og mer tilnærmet familiens mat, da passer det å legge unna deler av familiens mat.

Baby Led Weaning (BLW)

BLW går kort fortalt ut på å la barnet spise det samme som dere andre i familien spiser – helt fra første stund. Det legges da til grunn at familien ikke spiser mye hel- eller halvfabrikata, for å unngå store mengder salt i maten. Barnet får tilbudt mat kuttet i fingerstore biter hun selv kan holde i hånden sin, slik som f.eks brødskiver, søtpotetchips, blomkålbukett, kylling osv. Tanken bak denne metoden er at barnet selv skal få styre mattilvenningen sin, mens hun fremdeles har fri tilgang på melk. Man skal med andre ord tilby mat, men barnet bestemmer selv hvor mye og hva den putter i munn.

Det er noen viktige retningslinjer man bør være klar over hvis man velger denne metoden:

  • BLW starter fra 6 mnd alder
  • Barnet skal alltid sitte oppreist
  • En voksen skal alltid være tilstede og følge med i tilfelle kvelning
  • Ikke gi barnet små biter som kan sette seg i halsen

Selv om mange som velger BLW ikke gir så mye moser, grøt og purèer – er det ikke noe i veien for å gi dette til barnet, men at barnet da prøver å spise dette selv med skje.

Les gjerne mer her om hva Ammehjelpen sier om BLW.

Eller les mer på denne bloggen og les hva Trylle selv har skrevet om BLW her.

All of the above.

En fin tilnærming dersom du ikke ønsker å gå «fullt ut» med BLW er å gjøre litt av begge deler. Jeg vet at ekte BLW´ere vil fnyse når jeg sier dette, men nok en gang – det som ikke passer for noen er kanskje det beste for noen andre.

Går du for mos- og purèmetoden anbefaler jeg altså at du likevel tilbyr fingermat. Dette fordi fingermat er viktig for utvikling av motorikk, matglede, utforskning og selvtillitten.

Steg 4 – Get cookin´

Finn frem noen enkle oppskrifter eller kjøp gjerne en av e-bøkene mine. Eller du kan rett og slett bare sette i gang med hva enn du har på kjøkkenet ditt. Begynn med enkle grønnsakspurèer eller fruktmoser, og avansèr etterhvert til middagsretter, matmuffins og diverse herligheter.

  • Sjekk her for oversikt over hvilke matvarer du må være forsiktig med eller unngå helt til små barn.
  • Les mer her for oppbevaring av hjemmelaget babymat.
  • Les her for å lære mer om oppvarming og tining av babymat.
  • Og les gjerne om kjøkkenhygiene når du lager mat til de små.