Min første fiskegryte.

Når babyen din er blitt 6 måneder gammel er det på tide å begynne å introdusere litt mer proteiner i maten. Mange synes det da er veldig fint å begynne med belgfrukter og fisk.

Fisk er så lett for barnet å mose i munnen sin, og gir deilige konsistenser. Samtidig som det selvfølgelig er veldig sunt.

Velger du fete fisker får barnet i seg mengder med vitamin A, omega 3 fettsyrer og ikke minst store mengder vitamin D. Vitamin D er det mange som har mangler av i Norge, spesielt under vinterhalvåret hvor solen glimter med sitt fravær. Fete fisker lagrer fettet sitt i musklaturen sin, og dermed får du i deg de gode fettsyrene ved å spise fisken slik den er.

Hos magre fisker blir mesteparten av fettet lagret i leveren, slik som for eksempel hos torsken som vi får tranen vår fra 🙂 Selv om torsk ikke er en like god kilde til omega 3 som det fet fisk er, får du faktisk i deg dagsbehovet ditt med bare en halv porsjon. Så du får i deg omega 3 fra mager fisk også, og velger du magert får du også i deg mer jod. Jod er veldig viktig for stoffskiftet våres, og det har nylig blitt oppdaget at jodmangel er på vei tilbake her i Norge. Mager fisk er en av de få kildene til jod vi har i kostholdet vårt, og dermed veldig viktig.

Noen fete fisker:

Laks, sild, ørret og makrell

Noen magre fisker:

Torsk, flyndre, hyse og sei


Uansett.. Vi vet alle at fisk er sunt, året rundt. Og da er det vel lurt å få fisk inn som en naturlig del av kostholdet til de små helt fra begynnelsen av? Da kan dere starte med denne oppskrifter:

Min første fiskegryte:

image

Du trenger:

 • 200 gram torsk (eller annen mager fisk)
 • 1 gulrot
 • 1/2 søtpotet
 • 2 dl erter
 • 2 ss morsmelk eller mme

Slik gjør du:

 • Skrell alt og kutt i terninger
 • Damp alt bortsett fra melken, i ca 15 min
  Bruker du fersk torsk kan du dampe søtpoteten og gulroten 5 min før du tilsetter resten og damper 5 min til.
 • Blend alt sammen, sammen med melken

Husk at dersom du skal fryse ned maten, bør du heller tilsette melken rett før servering. Hvis du derimot lager dette for å sette i kjøleskapet og det skal spises innen 2-3 dager kan du tilsette det nå.


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

18 comments

 • Hilde
  desember 28, 2016 at 11:56

  Tusen takk for kjempefine oppskrifter!! 🙂 Endelig en plass som gir lette, godt forklarende oppskrifter til oss førstegangsmødre som ikke helt vet hva man skal starte med i en jungel av oppskrifter og råd 🙂
  Har tenkt til å prøve mange av dine oppskrifter til gutten min som blir 6 mnd neste uke, og som til nå bare har fått smaksprøver/små porsjoner. Men før jeg starter å gi en «kombo» rett som fiskegryten, burde han ha smakt alle grønnsakene i den hver for seg? og fisken alene? Som en tilvenning til mat? 🙂 Eller kan man starte med fiskegryten med en gang?
  Han har fått smakt litt sviske, eple, pære, avokado, mango og blåbærmos, gulrot, potet og søtpotetmos og diverse kjøpegrøter. Er derfor ikke så erfaren enda men han har ikke reagert negativt på noe enda med magevondt 🙂 Leste også om belgfrukter på siden din, og kommer til å starte med det også, visste ikke at det var så næringsrikt og sunt 🙂

  Dette ble en lang kommentar, men vil bare takke igjen for supre oppskrifter og veiledning 🙂
  Ser du har E-bok til salgs, er det flere oppskrifter til 6-8 mnd en det som ligger ute her? 🙂

  • desember 28, 2016 at 19:57

   Hei Hilde.
   Tusen takk for en flott kommentar!
   Så koselig å høre at du liker siden og finner oppskrifter dere liker. Det varmer!

   Jeg foreslår at du prøver å gi en smaksprøve av fisken først – for å se om det er noen reaksjon. Hvis ikke det er noen spesiell årsak til at dere tenker at barnet er i risikosonen for allergier er det ikke noen grunn til å gå spesielt forsiktig frem, men mange kan synes det er kjekt å introdusere èn og èn ting slik at man kjenner synderen hvis barnet skulle reagere. Dette er veldig individuelt og noen barn er mer sensitive enn andre.

   Håper fiskegryten faller i smak 🙂

   Jeg tror stort sett de fleste oppskriftene i 6-8mnd heftet ligger ute, men den inneholder også litt annen nyttig informasjon, samt noen grøtoppskrifter som ikke ligger ute på bloggen. 🙂

   Ha en fin dag og et (snart) godt nyttår!

 • Gry
  januar 12, 2017 at 09:03

  Hei! Takk for fine oppskrifter! Her er det mye god inspirasjon å hente. 🙂 Jeg lurte bare på om du legger fisken frossen oppi steameren? Eller tiner du den først? Eller vil tint fisk ha samme tid i steameren som du har satt opp for fersk? På forhånd tusen takk for svar!

  • februar 5, 2017 at 10:51

   Hei. Hvis du har den babysteameren vil du se at det står tider for ulike matvarer. Jeg lager fisken fra frossen tilstand. 🙂

 • Ingvild
  desember 1, 2017 at 08:54

  Hei! Hvor mange porsjoner tilsvarer denne oppskriften ca.?

 • Ann Mari
  april 9, 2018 at 17:07

  Jeg har Samme stemeren. Damper du alt på engang? Skal det ikke kokes forskjellig ? Altså mer/ mindre vann og minutter osv

  • mai 9, 2018 at 21:10

   Hei Ann Mari. Neida, alt sammen kan steames sammen. Hvis du ser i det heftet som følger med steameren så ligger det mange gode oppskrifter der. 🙂 Du må bare passe på at du tar nok vann til at den råvaren som trenger lengst tid i steameren får nok tid 🙂

 • Erica
  juli 25, 2018 at 14:34

  Hei!
  Jeg har ingen damper, kan jeg koke dette i en kjele også? Hvor mye vann bør jeg bruke og hvor lenge skal det koke? Har kjøpt fersk fisk 🙂

  • august 26, 2018 at 23:18

   Hei kjære deg. Beklager at dette svaret kommer altfor sent for din ferske fisk. Men jeg svarer likevel slik at kanskje andre folk kan ta nytte av svaret 🙂 Man kan bruke en kjele istedenfor ja. Legg ingrediensene i kjelen og dekk så vidt med vann, kok i ca. 10 minutter.

   • Erica
    september 13, 2018 at 20:43

    Takk for svar uansett 🙂 Jeg sjanset og kokte det og det blev en hit! Nå er det tredje gangen jeg lager denne oppskriften. Takk for god inspirasjon. Legg gjerne ut flere fiskeretter, syns det er vanskelig å finne gode og enkle oppskrifter.

 • Sandra
  august 5, 2018 at 22:10

  Hei. Frossen fisk kan ikke brukes om jeg skal lage isbiteterninger og fryse ned?
  Takk for svar!

  • august 26, 2018 at 23:17

   Joda, det kan det absolutt. 🙂

 • Christina Bjørgen
  oktober 17, 2018 at 19:11

  Hei
  Flotte oppskrifter! Du har inspirert meg masse til å lage hjemmelaget mat til poden 🙂
  Spm mitt er om fiskegryta er slik at man kan varme opp, ha med på termos når man er på farten?
  Dette har jeg gjort med grønnsaksmosene, men ble fort usikker når det nå er fisk som skal oppbevares.. Eller annen gryte med kjøtt også da.
  Igjen, tusen takk for mange fine oppskrifter!

  • november 8, 2018 at 21:04

   Hei Christina,
   Så flott å høre at du finner mange oppskrifter du og poden liker!

   Du kan absolutt varme opp maten og ta med i en termos – men vær bevisst på temperaturen, slik at denne ikke blir liggende for lenge og etter hvert når «romtemperatur».

 • Sandra
  november 13, 2018 at 16:14

  Hei. Jeg tar to spørsmål. Hvor mange porsjoner ca er det i denne oppskriften? Og går det an å bruke for eksempel olje eller smør i stedet for melk?

  • januar 23, 2019 at 13:19

   Hei. Det kommer litt an på hvor gammel barnet ditt er, og hvor mye hun/han spiser pr måltid – men jeg vil anslå at oppskriften holder til ca 4-6 porsjoner.
   Bytt gjerne ut melken med en liten klatt med saltfritt smør, eller 1 ts rapsolje. 🙂

 • Stine
  mars 26, 2019 at 10:02

  Hei. Vet du om små barn (7mnd) tåler kokos fett i form av kokosolje i maten sin istedet for olivenolje f.eks.

  • april 2, 2019 at 15:16

   Hei hei.
   Kokosfett er en helt ok fettkilde til barn det også. Så med mindre det er snakk om faktiske allergier, er det ingenting i veien for å bruke kokosfett som èn av flere fettkilder til barnet ditt 🙂