Økologisk babymat, kraft og alt som hører til…

Mange spør meg hvorfor jeg ikke har et fokus på økologisk mat her på bloggen.

Det raske og ærlige svaret er at jeg ikke klarer å finne hold i at økologisk mat er et sunnere alternativ enn «vanlig mat» (les: mer næringsrik) – det lengre, og kanskje mye viktigere svaret er blant annet innen temaer som omhandler viktigheten av å «nå ut til alle» – det å ufarliggjøre det å lage maten selv, og det å betrygge dere med at man ikke behøver å bøker i hue og ræva for å finne ut hva som er trygt å gi barnet ditt. Jeg ønsker å gjøre det enkelt for dere.

Derfor vil den oppmerksomme også merke at det er endel andre ting som «mangler» her hos SunnStart.. For hva er vel en barnemat-nettside med respekt for seg selv i disse dager uten innlegg om både kraft og hjemmelaget babygrøt?


Det er ikke fordi jeg ikke ønsker å dele disse tingene med dere. Og hvem vet – kanskje en gang et stykke frem i tid så kommer det et innlegg eller to innen disse temaene også fra meg… I mellomtiden finnes det nok av andre sider som kan gi dere akkurat denne biten.

Men i alle fall for akkurat nå, så er det ikke DET fokuset jeg vil at dere skal sitte igjen med etter å ha besøkt siden min. Jeg vil heller fokusere på matgleden. Det å bruke farger. Det å fremme lek og nysgjerrighet hos barnet man lager maten til (og gjerne sammen med!)

Dette fordi jeg med hånden på hjertet tror at det å lære barna våre at mat er GØY og ufarlig – er vel så viktig som at den skal være næringsrik og god!

Foto: Robert Eik

Det er så mye fokus på næringsstoffer og ja-mat og nei-mat i disse dager. Så mye at det faktisk er til å bli helt matt av! Det er klart – som ernæringsrådgiver er det en fantastisk tanke at «alle» er blitt opptatt av mat og ernæring… Eller?

Jeg vil vel si et litt forsiktig både ja, og nei..

Ja – fordi det er helt klart er positivt at folk ønsker å ta ansvar for egen helse. Det at junkfood i større og større grad blir byttet ut med rene råvarer og hjemmelaget mat er et stort pluss i boka!

Men nei – fordi det for lengst har gått over stokk og stein. Det er blitt et fokus som er så ekstremt at jeg blir skremt av tanken på hvordan dette påvirker barna våre.

I forsøket på å finne «den perfekte dietten»  har vi litt etter litt mistet matgleden langs veien. I forsøket på å etterleve de nyeste kostholdstrendene har vi glemt at det kanskje ikke er livet om å gjøre om det ble ferdigmat bare akkurat i dag. Ingen har dødd av å spise pølser og potetstappe til middag – du mååå ikke langtidskoke selvslaktet reinsdyrkjøtt i en crockpot for å spise sunt. Ei heller trenger du den beste kraftoppskiften og utelukkende økologiske grønnsaker for å kunne lage babymaten selv. Velger du det fordi du har tid, overskudd og interesse for det, er det fint – men lar du være så er det faktisk heeeelt innafor det også!

I stor grad trenger du litt sunn fornuft. Du trenger kanskje litt inspirasjon? Og du trenger å senke skuldrene.. For vet du hva… Helt ærlig? Det er faktisk ikke særlig mye hokuspokus……


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One comment

  • Stine
    juni 12, 2018 at 12:55

    TAKK for dette inlegget! Dette med at økologisk mat har mer næring enn annen mat er blitt avkreftet gang på gang på gang av forskningsartikler. Eg har irritert meg grønn over at det blir fremstilt som om at man må lage økologisk mat til barn/baby for at det skal være godt nok.
    Eg har selv ernæringsbakgrunn og sitter med en del av denne kunnskapen fra tidligere, men eg synes synd i mange mødre/fedre uten kunnskap, men med et ønske om å lage maten selv. Da er det godt at du gjøre det folkelig, og senker terskelen.

    Takk for en enkel, saklig og fornuftig side med gode oppskrifter.