-
14 oktober 2016
-
0 kommentarer
![](https://sunnstart.no/wp-content/uploads/2015/04/IMG_6645-e1453206236382.jpg)
De første smaksprøvene. Hva skal man begynne med?
Når barnet ditt er klar for de første smaksprøvene er det mange som er usikre på hva de skal begynne med.
Klassikeren her i Norge er jo grøt, som er en god kilde til mange viktige næringsstoffer. Ferdiggrøtene her i Norge er beriket med jern og oftest da jernfumarat, som er den jerntypen som tas opp best i tarmen. I tillegg er de fleste barnegrøtene tilsatt vitamin C som hjelper til med jernopptaket.
For de som ikke ønsker å gi ferdiggrøt, finnes det mange gode oppskrifter for å lage grøten selv . Utfordringen her kan være å få nok jern, da disse selvfølgelig ikke er tilsatt jernfumarat slik som kjøpegrøtene. Tilsett gjerne morsmelk eller MME for å tilsette mer næring i grøten, og gjerne en aprikosmos eller annen vitamin C rik mos, for å øke opptaket av jern. Det er også viktig å være spesielt oppmerksom på å lage hjemmelaget middager med høyt innhold av jern for å sikre et tilstrekkelig jerninntak.
Les mer om babygrøt her.
Andre smaksprøver enn grøt.
Selv om grøt er det vanligste å starte med, er det mange som ønsker å prøve andre matvarer. Enkle moser av frukt og grønnsaker er best å starte med. Fruktmoser er ofte best akseptert av barnet fordi de fleste er søte.
Eksempler på fruktmoser:
- Banan
- Eple
- Pære
- Aprikos
Alle mennesker er født med en preferanse for søt mat – dette har noe med barnets første behov for morsmelk, som jo smaker svært søtt. Likevel er det ikke anbefalt å gi barnet kun fruktmoser, pga. det høye fruktoseinnholder (fruktsukker), derfor bør man også starte tidlig med grønnsakmoser.
Eksempler på grønnsaksmoser:
- Avokado (som egentlig er et bær)
- Gulrot
- Potet
- Gresskar
- Søtpotet
- Blomkål
- Brokkoli
Dette er ikke fullstendige lister, men noen moser som kan være fine å starte med. Sjekk ut noen av oppskriftene for de første smaksprøvene her.
3 dagers regelen.![smaksprøver](http://sunnstart.no/wp-content/uploads/2016/09/Skjermbilde-2016-09-18-kl.-22.56.57-211x300.png)
Den såkalte «3 dagers regelen» kan være en fin regel å forholde seg til når man begynner med fast føde. Ved å bruke en veldig sakte tilvenning til fast føde, og litt og litt smaksprøver får fordøyelsessystemet til barnet mulighet til å tilpasse, og viktigst av alt: Man vil se tydelig om barnet får en reaksjon på matvaren.
Jeg har utviklet et skjema for dette, som kan være nyttig å fylle ut hvis man velger å benytte seg av «3 dagers regelen» – som du kan laste ned gratis her.
Det er slettes ikke alle som ønsker å benytte seg av denne metoden, men spesielt der hvor barnet har en ømfintelig mage, eller hvor det er risiko for allergi hos barnet kan dette være en veldig fin måte å gå frem på. Det er også veldig fint for dem som starter med fast føde ved 4 mnd alder, hvor man skal gå veldig sakte frem med smaksprøvene.
Hvilken metode har du brukt, og hvilke erfaringer har du hatt med dette?