De første smaksprøvene. 3 dagers regelen.

  • 0 kommentarer

De første smaksprøvene. Hva skal man begynne med?

Når barnet ditt er klar for de første smaksprøvene er det mange som er usikre på hva de skal begynne med.

Klassikeren her i Norge er jo grøt, som er en god kilde til mange viktige næringsstoffer. Ferdiggrøtene her i Norge er beriket med jern og oftest da jernfumarat, som er den jerntypen som tas opp best i tarmen. I tillegg er de fleste barnegrøtene tilsatt vitamin C som hjelper til med jernopptaket.

For de som ikke ønsker å gi ferdiggrøt, finnes det mange gode oppskrifter for å lage grøten selv . Utfordringen her kan være å få nok jern, da disse selvfølgelig ikke er tilsatt jernfumarat slik som kjøpegrøtene. Tilsett gjerne morsmelk eller MME for å tilsette mer næring i grøten, og gjerne en aprikosmos eller annen vitamin C rik mos, for å øke opptaket av jern.  Det er også viktig å være spesielt oppmerksom på å lage hjemmelaget middager med høyt innhold av jern for å sikre et tilstrekkelig jerninntak.

Les mer om babygrøt her.

Andre smaksprøver enn grøt.

Selv om grøt er det vanligste å starte med, er det mange som ønsker å prøve andre matvarer. Enkle moser av frukt og grønnsaker er best å starte med. Fruktmoser er ofte best akseptert av barnet fordi de fleste er søte.

Eksempler på fruktmoser:

  • Banan
  • Eple
  • Pære
  • Aprikos

Alle mennesker er født med en preferanse for søt mat – dette har noe med barnets første behov for morsmelk, som jo smaker svært søtt. Likevel er det ikke anbefalt å gi barnet kun fruktmoser, pga. det høye fruktoseinnholder (fruktsukker), derfor bør man også starte tidlig med grønnsakmoser.

Eksempler på grønnsaksmoser:

  • Avokado (som egentlig er et bær)
  • Gulrot
  • Potet
  • Gresskar
  • Søtpotet
  • Blomkål
  • Brokkoli

Dette er ikke fullstendige lister, men noen moser som kan være fine å starte med. Sjekk ut noen av oppskriftene for de første smaksprøvene her.


3 dagers regelen.smaksprøver

Den såkalte «3 dagers regelen» kan være en fin regel å forholde seg til når man begynner med fast føde. Ved å bruke en veldig sakte tilvenning til fast føde, og litt og litt smaksprøver får fordøyelsessystemet til barnet mulighet til å tilpasse, og viktigst av alt: Man vil se tydelig om barnet får en reaksjon på matvaren.

Jeg har utviklet et skjema for dette, som kan være nyttig å fylle ut hvis man velger å benytte seg av «3 dagers regelen» – som du kan laste ned gratis her.

Det er slettes ikke alle som ønsker å benytte seg av denne metoden, men spesielt der hvor barnet har en ømfintelig mage, eller hvor det er risiko for allergi hos barnet kan dette være en veldig fin måte å gå frem på. Det er også veldig fint for dem som starter med fast føde ved 4 mnd alder, hvor man skal gå veldig sakte frem med smaksprøvene.


Hvilken metode har du brukt, og hvilke erfaringer har du hatt med dette?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *