Yoghurt – på din egen måte.

Mange barn er veldig glad i yoghurt. Og det er slettes ikke rart. Det smaker jo så friskt og godt – også er det jo veldig SØTT.

Det er stor forskjell på de ulike yoghurtene. En Go’morgen yoghurt inneholder ca. 9 sukkerbiter. En NYT yoghurt inneholder ca. 7 sukkerbiter og en Sprell-yoghurt inneholder ca. 5 sukkerbiter.

Det er supert at det finnes et alternativ til barna med litt mindre sukker, og jeg mener absolutt ikke at det skal være et mål i seg selv å avstå HELT fra sukker.

Men for de små kroppene er det ikke så mye sukker som skal til før det blir en veldig stor del av deres kosthold. Det anbefales at man ikke skal få i seg mer enn MAKS 10E% fra sukker. Det vil si 10% av kaloriene du får i deg fra makronæringsstoffene. For et lite barn vil dette si maks 10-12 sukkerbiter i løpet av en dag. De fleste foreldre ville aldri ha gitt barnet sitt en skål med 10 sukkerbiter i. Når man ser sukkeret forran seg på den måten blir det liksom så tydelig..

Du tenker kanskje at ditt barn ikke får i seg så mye sukker? Du gir kanskje ikke så mye godteri og brus sånn i hverdagen, men hva med de kildene til sukker som ikke er så tydelige?

Syltetøy, makrell i tomat, ketchup, brunost og sauser. Alle disse matvarene inneholder sukker – og små barn får daglig i seg 11-18 E% fra sukker.

Yoghurt:

«Hjemmelaget» yoghurt kalte jeg denne herligheten. Men det er den ikke. Den er rett og slett bare en liten sammenblanding som gir et litt sunnere alternativ til de ferdigkjøpte variantene.

 

Jeg tok rett og slett Yoghurt Naturell (som er helt uten tilsatt sukker) og blandet inn deilige bjørnebær.

Jeg valgte her å tilsette litt honning for at det ikke skulle bli for syrlig med bare bær.

Du kan blande inn akkurat hvilken frukt du måtte ønske. Du kan variere, prøve ut og finne deilige kombinasjoner. Kanskje barna kan få lov til å bestemme noen nye varianter? Du kan lage med eller uten søtning- og på den måten selv bestemme.

Søtning i yoghurten kan være:

 • Honning (NB! Kun barn over 1 år!)
 • Banan (godt modne bananer er søtere)
 • Kunstig søtning (NB! Kun barn over 3 år!)
 • Dadler
 • Eplemos
 • Aprikosmos

IMG_5577.JPG

Vi tok og litt granola for å få et litt bedre sammensatt måltid – samtidig som det gir en deilig krisp til maten.

Har du lyst til å lage hjemmelaget granola, har vi en veldig god oppskrift her.

Vi laget opp masse deilig yoghurt og lagret det i begre som vi satte i kjøleskapet for å nyte de neste par dagene. Og i dag fikk Gabriel med seg deilig yoghurt i barnehage-niste.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One comment

 • Bente Einang
  november 5, 2014 at 22:25

  Nam nam 🙂
  Jeg pleier å lage med havregryn, blåbær og litt honning til mellommåltid…. Det er så godt at jeg nesten føler jeg spiser dessert 😀