-
10 september 2016
-
0 kommentarer
I begynnelsen av september tok mammanett kontakt for å få noen kommentarer på viktigheten av et sunt og godt kosthold hos aktive barn. I artikkelen kommenterte også alpinisten Kjetil Jansrud . Dere kjenner har kanskje fra den siste kampanjen til Tine Melk, hvor Jansrud tester ut hvor aktiv et barn er i løpet av en skoledag.
Viktig med godt kosthold for aktive barn.
Barn som er svært aktive, og spesielt de som tidlig begynner med idrett trenger mer, og riktig næring for å kunne yte sitt beste. Kroppene til barn er også i stadig vekst, men de er fremdeles mindre enn våre kropper. Det vil si at de trenger mer næring i maten sin enn det vi gjør, nettopp fordi de spiser mindre enn oss.
For barn som driver med idrett kan det også være lurt å få i seg et ekstra mellommåltid. Gjerne i form av yoghurt, melk eller et par knekkebrød med pålegg. Egg, kjøtt og meieriprodukter gir oss både proteiner, jern og fett. Meieriprodukter gir i tillegg de voksende kroppene godt med kalsium.
Men husk en ting: Det hjelper ikke med et høyt inntak av kalsium hvis barnet ikke får i seg nok vitamin D. Og vitamin D-mangel er faktisk svært vanlig her i Norge.
Vitamin D får vi fra solen. Og når vi bor i et land hvor solen er vekk store deler av året, kan det fort bli lite i vintermånedene. Tran er definitivt den viktige kilden til vitamin D om vinteren, men det finnes også små mengder i melk (den grønne), i fet fisk og i egg.
Jansrud om kosthold og idrett:
«– Kosthold har mye med kunnskap å gjøre og for min del var det ikke noe som jeg eller mine foreldre tenke så mye på da jeg vokste opp. Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg merket hvor stor forskjell det er på å trene med og uten riktig næring – og det kan ikke sammenlignes!
– Får jeg ikke i meg riktig næring over en lengre periode, tipper jeg at det kan være forskjellen på en første og en femte plass, sier han»
Kostholdsbølgen.
I de siste årene har det gått en kostholdsbølge over landet. Mange ser på kosthold og ernæring med helt nye øyne, og forskingen får stadig nye fremskritt ved å se hvordan kosthold både kan brukes til å bedre prestasjoner, og forebygge og behandle livsstilsrealaterte sykdommer.
Er det rart jeg elsker jobben min?!?