Verdens enkleste gnagekjeks for såre gummer.

AU! Det gjør så vondt i gummene mine!

Når de små tennene etterhvert begynner å titte ut en etter en går mange små gjennom en sår og frustrerende tid. Gummene verker og klør og diverse gjenstander rundt om i huset går ofte innom munnen en tur i en desperat kamp for å stilne kløen. Vi voksne sitter noen ganger litt handlingslammet og ser på og bare håper at det snart skal gå over. Men før den ene tannen er ute, er neste på vei. Og sånn går nå dagene..

Da er det kjekt å ha et par triks i bakhånd. Jeg sier ikke at dette vil fjerne alle plagene, men det kan være en liten lindring når kløen står på som verst. Og all hjelp er kjærkommen hjelp, er det ikke? 🙂

Disse kjeksene er superenkle å slenge sammen. Jeg kaller dette for «jukseoppskriften» min, da den inneholder babygrøtpulver, men ser på det som positivt da barnet på denne måten samtidig får i seg tilsatt jern og mange andre viktige næringsstoffer. Vitamin C fra appelsinjuicen vil også bidra til at jernet tas opp bedre i tarmen på din lille.

Gnagekjeks:

SONY DSC

Du trenger:

  • 2 dl sammtalt hvetemel
  • 2 dl jerneberiket babygrøtpulver
  • 2 dl appelsinjuice (eller annen ønsket juice)

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 180 grader
  • Rør sammen alle ingrediensene
  • Rull ut i små, avlange kjeks og legg på et bakepapirkledd stekebrett
  • Stekes midt i ovnen i ca 20. min til kjeksene begynner å bli harde, men ikke brent
  • Avkjøl og servèr

Oppbevares i en lufttett boks i 1-2 uker. Kan også fryses ned.

Tips!

Smaken på kjeksene kan varieres ved å bruke en annen juice. Prøv for eksempel med ananasjuice, druejuice eller eplejuice. Eller hva med å bruke sviskesaft istedenfor hvis minsten trenger litt hjelp til å få magen i gang igjen? Prøv dere frem 🙂

VIKTIG!

Kjeksene kan gis allerede fra 6 mnd alder. De skal stekes slik at de blir harde, og skal dermed være gode å gnage på for de små som får tenner som titter frem. Pass ALLTID godt på når du gir gnagekjeks. Små barn skal ikke spise uten overvåkning av voksne pga kvelningsfare.

Legg igjen en kommentar til Nele Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

14 comments

  • april 17, 2015 at 11:11

    Hei Silje.

    Disse kjeksene skal stekes til de blir harde helt igjennom,og de skal da være fine å gnage på slik at de løser seg opp når barnet putter dem i munn. Det hender selvfølgelig barnet får bite av en større bit, hvis hun da forsøker å svelge før den rekker å løse seg opp kan hun jo få brekninger slik du forklarer ovenfor. Jeg foreslår at du gir dem et forsøk og sitter og følger med i sidesynet når hun spiser den. La henne få forsyne seg og bestemme selv. Det kan være at det er konsistensen på vanlig brød hun har problem med, så test knekkebrød, disse kjeksene og tilsvarende alternativer en liten periode. Etter en liten pause med brødet kan du prøve igjen 🙂

  • Kathrine
    februar 14, 2017 at 09:14

    Hei. Kan man bytte ut hvetemelet med rugmel?

    • april 20, 2017 at 23:54

      Det har jeg ikke testet, men vil jo tro at det bør gå fint.
      Prøvde du å lage det den dagen du skrev her inne? Hvordan ble resultatet? 🙂

      Venblig hilsen Maiken fra SunnStart.

  • Isabel Charlott
    mars 30, 2017 at 08:51

    Hei. Ser det står sammalt hvetemel, går det å bruke siktet?? 🙂

    • april 20, 2017 at 23:48

      Det går helt fint, hvis det bare er det du har i hjemmet 🙂

  • Isabel Charlott
    mars 30, 2017 at 11:55

    Jeg fikk de ikke til å bli harde. Brukte sviske drikk og jordbær/eple drikk. Kan det være derfor? De var også sinnsykt klissete så ingen mulighet å rulle, hva gjorde jeg feil? 🙁

    • april 20, 2017 at 23:48

      Hei Isabel.
      Har du prøvd igjen siden sist?
      Jeg tenker at det kan hende det har noe med de tilsatte drikkene å gjøre, men er litt usikker da jeg ikke har prøvd med akkurat disse selv.. Det som er med den deigen, er at den faktisk ER ganske klissete. Hvis den er såpass at man ikke klarer å rulle, kan man istedenfor prøve å forme en lang pølse med hendene, og heller skjære ut avlange «fingre».

      Oppdater meg gjerne hvis du tester igjen. 🙂

  • juni 17, 2017 at 18:18

    Hei Førstegangsmor.
    Jeg har fått noen tilbakemeldinger på at disse er vanskelig å få harde nok. Jeg antar at det er litt forskjell fra ovn til ovn, men det som iallefall kan være lurt for å få dem litt hardere er å la dem stå i ovnen med ovnsdøren på gløtt en liten stund etter at de er ferdigstekte. Prøv gjerne det neste gang, også kan du gjerne gi meg en tilbakemelding på hvordan de ble 🙂

    Uansett veldig godt å høre at de falt i smak da. God helg!

  • A
    oktober 29, 2017 at 01:27

    Lagde disse med eplejuice, lit de stå litt over 20 min. Avkjølt ble de litt sånn myke inni,, skal de være sånn?

    • november 6, 2017 at 14:51

      Hei hei.
      Vet du, jeg har fått noen tilbakemeldinger i det siste på at folk sliter med å få kjeksene harde nok. Jeg skal forsøke å forbedre oppskriften og finne ut hva som gjør at folk får såpass sprikende resultater.. Kjeksene skal egentlig bli gjennomharde, slik at de kan gnages på. Dersom du har en litt større baby som allerede er vandt til fingermat gjør det jo ikke noe om de er litt myke, men dette oppskriften er egentlig tiltenkt allerede fra 6 mnd alder og da skal de jo være hardest mulig slik at det ikke brytes av noen biter.

  • Solveig
    januar 18, 2018 at 14:17

    Disse ble ikke harde inni da jeg lagde dem (med blåbærjuice). – men jeg manglet også en nærmere beskrivelse av hvor små/tynne de bør være? Kanskje jeg lagde dem for tykke?

    • januar 26, 2018 at 13:42

      Hei Solveig.
      De bør være på størrelsen med en finger. Massen skal være ganske så klissete når du former dem, og mange forteller meg at det kan være nødvendig å la kjeksene såt på lav varme med døra på gløtt for å ettertørke dem – dette skal jeg få lagt inn i oppskriften slik at det kommer tydelig frem. Det kan selvfølgelig hende at det er noe forskjell på de ulike grøtsortene, eller juicen man bruker.

      Håper at kjeksene likevel falt i smak 🙂

  • Nele
    februar 22, 2018 at 16:10

    Hei! Kan man eventuelt bruk havrenel istedet av hvete? Har tenkt å lag disse men vi har ikke brukt hvete enda.