-
03 november 2016
-
0 kommentarer
Det er ikke lett å vokse opp i dag.
Det har aldri før vært et så enormt stort fokus på kosthold som nå. Som ernæringsrådgiver skulle man tro det ville gjort meg glad. Et fokus på kosthold bringer bedre helse vil man kanskje kunne tro. Sannheten er dessverre en litt annen..
Kroppsfokus og kostholdshysteriet herjer som aldri før, og uansett hvor man snur seg får man det slengt i trynet. Diverse råd fra selvutnevnte kostholdseksperter spys ut i alle kanaler og det er umulig å følge med på hva som egentlig er sunt eller usunt.
Med foreldres fokus og forvirring rundt kosthold er det viktig å huske på de små. Hvordan er det egentlig å vokse opp når man har en mor som veier maten sin? Eller som går på restriktive dietter fordi de har overbevist seg selv om at det en eller annen professor har funnet den nye «riktige måten å leve på»? Hvordan er det å vokse opp når både media og bloggere og selvutnevnte kostholdseksperter (som ofte ikke har peiling på kosthold eller biokjemiske prossesser i kroppen) stadig stikker hodene sine frem for å fortelle oss «den nye sannheten» om hvordan vi skal leve?
Vi voksne tror kanskje vi skjermer barna våre, men de får nok med seg mye mer enn det du tror.
Matglade barn er et tema jeg kommer tilbake til igjen og igjen. Og jeg kommer ikke til å gi meg, fordi temaet er så veldig viktig.
Skaper vi barn som opplever matglede er jeg overbevist om at mye er gjort. Maten skal ikke deles inn i sunt eller usunt, ja-mat eller nei-mat. Det skal ikke være overfokusering på karbohydrater, fett og proteiner. Ingen skal behøve å telle en eneste kalori.
Er dette en drømmeverden?
Kanskje… Men la nå barna våre få slippe unna dette gale kostholdshysteriet så lenge de kan.
Lær barna om hvor morsom maten kan være. Hvor fargerik og fantastisk den er. Ta med barna i matlagingen og lær dem hvor maten kommer fra. Lær dem å sette pris på god mat, og lær dem hvor godt dette er for kroppen.
Og lær dem om kroppen! Jeg tror at ikke engang vi voksne innser hvor fantastisk kroppen egentlig er.
Kroppen kan bære frem et annet menneske. Skape milliarder små celler som utfører nøyaktig riktig oppgave til nøyaktig riktig tid for at du skal fungere. Den er et fantastisk maskineri som jobber hver sekund fra den dagen du ligger i mammas mage til den dagen du dør. Det krever utallige prosesser bare hver gang du blunker. Hvert minste hjerteslag er et lite mirakel som krever et samarbeid mellom hjernen, nevesystemet og musklene dine. Perfekt sammensatt for at du skal kunne overleve. Hvert åndedrag gir kroppen næring som er nødvendig for at cellene skal utføre oppgavene sine, hver komponent i maten du spiser gjør at kroppen får bensinen den trenger for å gjøre jobben sin.
Mat er topp! Og mat er godt! Mat holder deg i live og gjør at kroppen din fungerer som den skal.
Kroppen din er fantastisk. Den klarer alt. Den jobber for deg hele tiden og den gir deg aldri opp – så den fortjener at du behandler den med respekt. Den fortjener at du er glad i den!
Spiseforstyrrelser er den vanligste psykiske lidelsen blandt barn mellom 13 og 25 år. Anoreksi, overspising og bulimi er trist nok en del av hverdagen til altfor mange barn. Dette er barn som ikke har lært matglede eller å være glad i kroppen sin.
Dette er barn som vokser opp i en verden med fokus på kropp og kosthold. Barn som plukker opp hysteriet og som vender det inn i seg selv. Som feiltolker de «gode intensjonene» folk kanskje har når de går ut med kostråd via media og blogger. For det er nettopp det barn gjør. De skaper sin egen virkelighet. De prøver å passe inn og de prøver å blidgjøre. En setning kan være alt som skal til. En liten kommentar kan vende verden.
Bloggere har et enormt ansvar her. Alt vi skriver på nettet kan påvirke, og alt kan feiltolkes. Derfor er det så utrolig viktig at man er sine ord bevisst. At man tenker seg om – og bruker Sunn Fornuft!
Sunn Fornuft-plakaten er et samarbeid mellom Kvinneguiden.no, Adlink/Aller, Bonnier, United Influencers og psykiater Finn Skårderud, med formål om å bevisstgjøre digitale opinionsledere på deres rolle og påvirkningskraft på unge jenter når det kommer til kroppsbilde og idealer. De har skapt 10 retningslinjer som skal veilede bloggere og bevisstgjøre dem i sin rolle i det offentlige rom. 179 bloggere har signert for at de støtter SunnFornuft-plakaten, og tallene vokser for hver dag som går.
Det er et stort steg på veien – men det er fremdeles en lang vei å gå…