-
13 januar 2015
Mat.
Hvilke følelser og tanker bringer dette ordet deg?
Hva er det første du tenker på?
Er det en saftig biff, en frisk salat, en deilig grateng eller en stor pizza?
Ser du farger, i form av grønnsaker og frukt og en verden av ulike råvarer, eller ser du mørke, brune kjøttstykker i saus?
Får du en smak i munnen? Er det en deilig smak som minner om gode retter du husker at du har spist? Eller får du en bitter smak fylt med negative opplevelser og dårlig samvittighet?
Glede, sorg, opprømthet, samvittighet, lyst, avholdenhet, fråtsing… Det er så mye en person kan forbinde mat med.
Med det kostholdshysteriet som er vokst frem de siste årene, blir folk opphengt i hva som skal spises og ikke spises. Ja- mat og Nei- mat. ‘Dette spiser aldri kostholdsekspertene’. Dette får deg opp i vekt og dette får deg ned i vekt. Sunn og usunn. Lavkarbo, høyfett, lavkalori, 5:2 dietten, proteinpulver, kokosfett, alger, kosttilskudd – alle prøver å overbevise deg om at vanlig kosthold ikke er bra nok – du må bruke haugevis av penger på noe bedre.
Aldri er noe bra nok, og alltid kunne noe vært gjort bedre. Vet du hva?
NOK!
Nå er det nok!
Mitt barn skal ikke vokse opp i en verden hvor mat bringer følelser som dårlig samvittighet og et negativt selvbilde! Mat skal være spennende! Mat er godt! Mat er fargerikt! Mat er bra for deg og bør utelukkende få deg i godt humør.
Men hva kan vi gjøre for at barna våre skal vokse opp med dette synet på mat?
Hva kan vi gjøre for å fremme matgleden?
* Deltagelse
Det er aldri for tidlig å la barna begynne å hjelpe til på kjøkkenet! Barna får se hvordan råvarene ser ut før de moses/stekes/kokes/gratineres. Det er spennende å smake underveis, og ofte putter barnet mat i munnen for å utforske smak, lukt og tekstur. For kresne barn er ofte dette med å utforske matvarene i en ikke-pressende situasjon en positiv opplevelse.
* Ikke press
Ikke press barnet til å spise mat. Enten det handler om å spise opp maten, eller å spise noe det ikke liker – et måltid skal ikke være en situasjon preget av tvang eller ubehagelig press.
* Be alltid barnet smake
Det sies at det tar 10-15 ganger før en ny smak aksepteres av smakløkene. Hvis barnet ikke vil ha maten, fortsett alltid å legge det på tallerkenen. Det som alltid ligger der vil som regel etterhvert finne veien inn i munnen. Aldri undervurder et barns nysgjerrighet!
* Utforske
La barnet utforske maten. Begynn tidlig med å la barnet prøve å spise selv. Barnet bruker alle sansene sine når de spiser, og det at de tar ferdigtygd mat ut av munn eller skviser den mellom fingrene er ikke noe barnet gjør for å irritere. Ser du ikke hvor spennende det er? Se! Maten forandrer seg! Den er myk, hard, klumpete eller glatt. Det er jo helt fantastisk!
* Dra på oppdagelsesferd
Dra i butikken og se på alt som finnes av grønnsaker, ta en tur i skogen og let etter bær, kanskje har dere en gård i nærheten dere kan besøke? Det er gøy å se på hvordan maten ser ut før den havner på tallerkenen.
* Spis sammen
Prøv så godt dere kan å spise sammen som en familie. Et måltid rundt et bord åpner opp for gode samtaler og koselige minner. Barnet ser at alle i familien spiser og koser seg og vil speile denne matopplevelsen.
Mammanett har her fått Mine 7 beste tips for Matglade Barn.
Det er så mange små grep som kan fremme matglede hos barnet ditt!
SunnStart vil fortsette å gi tips og inspirasjon og gjøre det jeg kan for å stå opp mot dette kostholdshysteriet!
SunnStart handler nemlig ikke nødvendigvis alltid om sunn mat, men om et sunt forhold til mat!
Ja, dette fokuset liker jeg 🙂 Kjempefint at du skriver om det, for det er altfor mange som har blitt hysteriske.
Ja, Ida Bethina.. vanligvis ville jeg ha jublet over oppmerksomheten mat får, men dessverre er mange blitt litt for opptatt av kosthold på en litt feil måte.. Jeg vil prøve å gjøre det jeg kan for å få tilbake matgleden i norske hjem, og et sunt forhold til mat og kropp for våre barn. I mine øyne er det viktig å starte med å introdusere slike sunne verdier allerede fra de er små 🙂