Hjemmelaget sviskepurè.

Magevondt hos de små.

Det er få ting her i verden som gjør mer vondt enn å se sin lille ha det vondt. Babyene våre skal vokse og bli store og sterke. Før de når voksenlivet skal de både bli syke, få hjertesorg og falle på sykkelen. De skal gjennom livets harde prøvelser. Og akkurat slik vi har klart oss gjennom alle opp og nedturer, vil det også gå bra med dem.

Ofte er vårt første møte med smerter hos våre små forbundet med magen. Det er mange barn som har problemer med magen i større eller mindre grad, og vi foreldre er kjent for å prøve både det ene og det andre i desperate forsøk på å lindre smerten.

Er det noen av dere som har hatt kolikk-barn? Ja, da vet dere hva jeg snakker om.. 🙂

Når barnet etterhvert begynner med fast føde, er dette en stor omveltning for magen. Den skal plutselig jobbe med å fordøye helt andre enzymer og næringsstoffer enn den tidligere har vært vant til. Tarmene til barnet ditt er skapt for dette, og klarer jobben godt – men noen ganger kan det virke som om det stopper litt opp.

Forstoppelse i en liten babymage er ikke særlig godt. Din lille vil ofte vise uro og frustrasjon over å ikke klare å få bevegelse i tarmene. Er det ikke da helt fantastisk at vi har matvarer som kan hjelpe oss i gang igjen?

 

Sviskepurè er super enkelt å lage, og har en fordrivende effekt på magen. Svisker er ikke bare din venn i kampen mot magevondt, men inneholder også antioksidanter, jern, folat og vitamin C. Den er med andre ord en næringsrik liten sak, som dessuten smaker ganske så godt. De fleste barn liker sødmen i sviskene, og sluker gjerne noen skjeer med denne «mage-medisinen».

Slik lager du sviskepurè:

Bløtlegg sviskene over natten og bytt vann.

Kok sviskene i en kaserolle til de er møre.

Mos de kokte sviskene sammen med litt av kokevannet med en blender eller stavmikser.

Tips!

 Ta vare på kokevannet og hell over på en flaske. Dette kan du eller din lille drikke som sviskesaft. 🙂

IMG_6609

Altså: Kunne det vært mer enkelt enn dette?
Jeg kan ikke fatte og forstå hvorfor man skal gidde å bruke penger på å kjøpe sviskemos på glass i butikken, når det kan gjøres så mye billigere, og så utrolig enkelt hjemme.

Kjøp deg en pose med svisker neste gang du er på butikken. De har lang holdbarhetstid og kan gjerne oppbevares i kjøleskapet. Så har du det klart og tilgjengelig den dagen dere skulle trenge det.

Tips:

Lag gjerne opp en stor porsjon når du først er i gang. Hvis du fryser dem ned i isterningbrett er det lett å ta opp en terning eller to og tilsette i grøten!

Andre matvarer med mageregulerende effekt:

Stoppende effekt på magen:

 • Blåbær
 • Gul-grønne bananer
 • Kokt frukt
 • Ris, poteter, pasta, loff

Mageregulerende matvarer:

 • Svisker
 • Aprikosmos
 • Biola/Cultura (10 mnd+)
 • Papaya

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 comments

 • Jeanette
  april 21, 2016 at 18:50

  Hei:-)

  Jeg har vært på leit etter økologiske svisker, til og med på Meny, men de førte de ikke lengre fikk eg beskjed om. Kjøpte derfor eldorado sine, disse inneholder konserveringsmiddel men ikke svoveldioksid.
  Jeg trodde at om jeg bløtla de over natten at dette ville forsvinne? Men jeg har leitet meg litt rundt på nettet og her står det at det ikke er noen garanti for dette? Vet du noe angående det?
  Burde jeg heller droppe disse og ta meg en tur på helsekosten?

  • april 21, 2016 at 19:59

   Bare bløtlegg dem over natten, så bytter du vann før du koker de. Det går helt fint. 🙂 Og hvis det er slik at ikke alt forsvinner, så blir iallefall mengdene redusert. Og det er mengdene man er på vakt for her.

  • april 21, 2016 at 20:07

   Ser at jeg leste litt fort der. E 202 heter Kaliumsorbat og er et veldig vanlig konserveringsmiddel som blant annet brukes mye i smør, margarin, syltetøy osv. Det anses for å være relativt trygt, men jeg er ikke sikker på hva nedre grense for baby er. Jeg ville nok uansett bløtlagt sviskene over natten.

 • Marthe
  februar 14, 2018 at 10:18

  Ca hvor lenge koker de?

  • februar 22, 2018 at 22:05

   Hei Marthe. Det holder med et raskt oppkok på 3-4 minutter. Men hvis sviskene i tillegg har vært bløtlagte først, kan de nok kokes enda kortere.

 • Ida
  august 23, 2018 at 12:44

  Hei! Det er snakk om sånn pose med vanlig sviske fra matbutikk ja?

 • Mathilde
  september 19, 2018 at 19:52

  Hei. Hvor lenge er sviskepureen holdbar i kjøleskapet?

 • Christina
  september 30, 2018 at 11:18

  Hei, skal sviskemosen kjøles ned før den puttes i fryseren?

 • Henriette
  februar 21, 2019 at 10:14

  Hvor lenge er sviskesaften holdbar?