Peanøttsmør-sandwich

  • 0 kommentarer

Vi er litt sånn halvgærne etter peanøttsmør her i huset. Jeg blir nesten litt trist av å tenke på at det har tatt meg 28 år før jeg fant ut hvor godt dette er.

De fleste vet at nøtter er bra for kroppen, men mange er kanskje usikre på om dette også omfatter peanøttsmør?

Peanøtter er jo per definisjon ikke en nøtt, men en belgvekst. Like fullt er den en liten helsebombe som er proppet med proteiner, fiber og sunne fettsyrer. Vi finner også mange viktige antioksidanter og B vitaminer i denne nøtten. Husk at dette gjelder når peanøttene ikke er saltet, for mye salt er nemlig ikke godt for kroppen din. Men når vi lager peanøttsmør er jo dette laget av den natulige, usaltede peanøtten.

Det finnes mange varianter av nøttesmør og i butikkene står disse sammen med nugatti, banos og andre svært sukkerholdige pålegg. Mange har derfor kanskje ansett peanøttsmør som ganske usunt? Det finnes selvfølgelig alltid noen «verstinger», men det er faktisk mange av nøttesmørene som er veldig gode OG sunne! Det finnes nøttesmør til salgs som inneholder 100% nøtter, og den klassiske peanøttsmørboksen på butikken inneholder 89% nøtter og er faktisk ikke så halvgæren den heller.

Her kan du lese Bramat sin test av de ulike valgene fra butikkene. Jeg tror denne testen vil overraske mange av dere. 🙂

Det går selvfølgelig også an å lage nøttesmør selv. Jeg har funnet et par gode oppskrifter som jeg skal teste denne uken, og jeg gleder meg til å dele resultatene med dere. Selvlaget er jo vellaget, som vi vet.

Uansett – etter min lille gjenoppdagelse av nøttesmør bruker jeg nå peanøttsmør i ALT.

Kakekuler, sammen med banan, sammen med bær, selvfølgelig sammen med mørk sjokolade (NAM!!) – og her som en litt sunnere variant av den amerikanske Peanut butter jelly sandwich:

Sunnere Peanøttsmør Sandwich med jordbær:

Velg gjerne et brød som er skravert 3/4 eller 4/4 på brødskalaen. Det gjør at måltidet gir deg litt mer næring og blir mer mettende enn hvis du velger blant de lysere brødene. Husk at det ikke er fargen på brødet som angir hvor grovt brødet er (det finnes fargestoffer, og matvareprodusentene er ikke redde for å bruke dem!) 😉

  • Smør peanøttsmør på to brødskiver
  • Skjær jordbær i tynne skiver og legg utover på den ene brødskiven
  • Legg den andre brødskiven oppå
  • Bruk en kakeutstikker til å lage en morsom form på sandwichen

Jeg lager denne sandwichen veldig ofte til meg selv – så dette med å stikke ut en morsom form er ikke et must altså. Eller – det vil si – det ER jo lov for oss voksne å leke med maten også da 🙂

Sandwichen er super å sende med i matpakken til barnehage- eller skolebarnet. Den klistrer seg ikke til lokket, den holder seg godt i timene frem til lunsj og den smaker DIGG! Hvis du i tillegg har tatt deg bryet med å faktisk lage figurer av sandwichen så er jo det er pluss for de fleste barn også. Hvis du sender med en slik kreasjon i barnehagen, vær for all del sikker på at det ikke er noen alvorlige allergier på avdelingen. (Det vil de fleste barnehager og skoler holde foreldrene oppdatert på.)


Og når vi først snakker om allergier. Tidligere ble det anbefalt å vente med å innføre allergener (dvs. stoffer i maten som potensielt kan utløse en allergisk reasksjon hos noen) til barna var over 1 år gamle. I dag ser vi at dette kan ha vært en uheldig anbefaling, og det forskes nå på at det faktisk kan være beskyttende mot utvikling av allergi å eksponere barna for nøtter og peanøtter allerede fra svært tidlig alder. Les mer her.

NB! Dette betyr IKKE at foreldre skal drive eksponering av nøtter til et høyrisikobarn på egenhånd!

Dersom du mistenker at barnet ditt kan ha en nøtteallergi, eller dersom dere har svært mye allergier i nær familie – ta alltid kontakt med legen deres for å få råd, før dere begynner introduksjon av fast føde.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *