Bakt Søtpotet

Vår kjære søtpotet. Denne søtsaken inneholder riktig nok mer sukker enn en vanlig potet, men den er full av næring og dermed en god unnskyldning for å spise noe som både er sunt og søtt. Den søte smaken gjør dessuten at den fort blir en stor favoritt. For små uerfarne ganer minner den søte smaken om sødmen fra morsmelken. Dette er også en av grunnene til at dette er en flott «første mat» til barnet ditt.

Søtpoteten er rik på vitamin A, vitamin E og vitamin C. Med andre ord en skikkelig antioksidant-bombe av en grønnsak! Jeg har tidligere delt en annen oppskrift her: Søtpotet, blomkål og brokkoli, men hvis barnet ditt ikke er så erfaren på matfronten ennå, kan det være verdt å begynne med søtpotet alene den første gangen.

Det finnes uendelig mange måter å tilberede søtpotet på. Til tross for at dette ikke er en potet, brukes den på lik måte som poteten. Den kan med andre ord kokes, lages som «bakt potet» med tilbehør, lages som potetmos, pommes frittes osv. Her er det jo babymat som er i fokus, så dette er en oppskrift på bakt søtpotet som moses til søtpotetpurè.

Søtpotetpurè:

 

IMG_6322

Du trenger:

2 stk søtpoteter.

(Gjerne fler- alt ettersom hvor mye du ønsker å lage for å fryse ned til senere)

Slik gjør du:

 • Sett ovnen på 180 grader
 • Skrubb søtpotetene
 • Bruk en gaffel og prikk 10-15 ganger i hver søtpotet
 • Legg søtpotetene på et bakebrett, eller i en ildfast form
 • Bak i ovnen i ca 1 time
 • Sett til avkjøling
 • Ta av skallet og mos med blender eller stavmikser til ønsket konsistens

Tips!

Frys gjerne ned i isterningbrett og flytt terningene over i en brødpose i fryseren, slik at du kan ta opp en og en smaksporsjon de første gangene, eller blande sammen med annen mat.

Som sagt finnes det uendelig mange måter å tilberede en søtpotet på. Hva med en søtpotetpai, eller søtpotetmuffins? Omelett med søtpotet kanskje? Sjekk ut frukt.no for mange oppskrifter som garantert vil friste dere til å leke mer med denne fantastiske rotgrønnsaken!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 comments

 • Renate
  juni 1, 2016 at 19:38

  Hei! Hvordan bør jeg tilberede søtpoteten etter at den har vært fryst? Varme opp? Tilsette smør/morsmelk? Baby er 6 mnd gammel og skal starte med mat i disse dager.

  • juni 1, 2016 at 21:52

   Hei Renate.

   Ja, varm den opp og tilsett gjerne litt morsmelk eller smør før du gir den til barnet. Når det gjelder oppvarmingsmetode er det litt smak og behag. Du kan gjerne la den tine over natten i kjøleskapet, eller du kan putte i mikrobølgeovn. Husk bare da at det er veldig viktig å røre godt, og å smake på temperaturen. Du bør heller ikke la maten tine på kjøkkenbenken. En selvfølge for mange, men bare nevner det for sikkerhets skyld 😉

   Mvh. Maiken

 • LilleLene
  april 15, 2017 at 20:55

  Heisann.
  Du skriver flere plasser at det kan være smart å fryse ned i isterningbrett for å ha klar smaksprøver, men hvordan tiner du da disse best opp igjen ?
  Og kan man tilsette alle «smaksprøver» i grøten ?

  Har ei lita tulle på snart 4 mnd, så vi har begynt å forberede oss hvordan vi best mulig skal introdusere fast føde 🙂

  Takker for svar.

  • april 20, 2017 at 23:43

   Hei hei.
   Det letteste er selvfølgelig i mikrobølgeovn, men da må man være veldig påpasselig med å røre GODT i maten og kjenne godt etter for temperaturen. Dette er fordi mikro varmer opp ujevnt. Har du tid, så varm gjenre opp i en skål som du setter i vannbad eller ligendene.

   Du kan absolutt tilsette søtpotet til grøten også, men det er først og fremst fruktpurèer jeg pleier å anbefale til grøten. Dette fordi det gir en frisk smak, samtidig som mange frukter tilfører vitamin C – som hjelper med jerneopptaket. APrikosmos er helt genial til nettopp denne bruken. Sviskemos er super for å få litt fart på magen. 🙂

   Prøv dere litt frem, og lag opp litt forskjellig i første omgang, så kan du heller lage litt større mengder, og større porsjoner når barnet blir litt større.

   Kos dere med introduksjonen når barnet er klar for det – og husk at det er barnets signaler som bestemmer når hun er klar for å starte mat-reisen sin for alvor 🙂

   Vennlig hilsen Maiken fra SunnStart.