Babykjeks med eple.

Hvorfor kjøpe når man kan lage selv?

Mange er stadig på jakt etter sunnere alternativer til snacks de kan gi til barna sine. Selv om man ikke nødvendigvis skal venne barnet til å gå å snackse og småspise hele dagen, tror jeg de aller fleste foreldre kan være enig med meg i at det er kjekt å ha noen snacks lett tilgjengelige hvis poden plutselig MÅ ha noe pronto! Det er også kjekt å ha snacks tilgjengelig på lange bilturer eller på f.eks flyreiser.

Nå som jeg har endt opp med en liten jente som slettes ikke vil spise grøt eller annen mos kan jeg også bruke slike babykjeks som en måte å få i henne litt grøt likevel. Og ja, i disse og endel andre av babykjeksene jeg bruker er det faktisk nettopp dette- butikkjøpt babygrøtpulver. Dette er et bevisst valg fordi begge mine barn hatt subnormale nivåer av jern og jeg derfor ønsker å benytte meg av matvarer som er beriket med jern.

Mange barn sliter med jernmangel eller subnormale nivåer av jern. Det er derfor viktig å tenke litt på jerninnholdet i maten man gir til de små. Jernrike matvarer er blant annet innmat, lever (og da leverpostei) og kjøtt. Du får også jern fra matvarer som brokkoli og asparges. I Norge er det faktisk brød og kornvarer som bidrar til størsteparten av jerninntaket vårt. Ikke fordi de inneholder enorme mengder jern, men fordi vi inntar så mye av det.

En ting man bør merke seg er at det IKKE anbefales å spise spinat for å få opp jerninnholdet! Spinat inneholder endel jern, men den inneholder også oksalsyre som hindrer jernopptaket i kroppen. Spinat er uansett ikke anbefalt for barn under 1 år grunnet de høye nivåene av nitrat. Brunosten som før var beriket med jern er ikke dette lenger, så ingen god grunn til å gi dette sukkerrike pålegget lenger heller altså..

Men nok om jern, jeg kan heller utdype om det senere – her kommer de fantastiske babykjeksene:

Babykjeks med eple.

IMG_1973

Du trenger:

  • 0,5 dl eplemos
  • 2 eggeplommer
  • 0,5 dl romtemperert smør
  • 2,5 dl babygrøtpulver
  • 0,5 dl sammalt mel
  • 1/2 ts bakepulver

Slik gjør du:

  • Bland sammen det tørre i en bolle og det våte i en annen.
  • Hvis du ikke allerede har eplemos, lag det slik.
  • Bland sammen alle ingrediensene. Bruk gjerne hendene for å kna det hele litt sammen.
    Deigen skal bli fast men ikke tørr.
  • Rull sammen ca. 24 stk baller som du legger på et bakepapirdekket stekebrett. Bruk fingrene til å klemme ballene flate slik du ser på bildet ovenfor.
  • Stek i ovnen på 180 grader i ca 15 min.
  • La kjeksene avkjøles på en rist.
  • Oppbevares i lufttett boks (gjerne på glass) i kjøleskapet.
  • Er holdbare i ca 1 uke.

Disse kjeksene er litt myke, og kan smule litt. Derfor anbefaler jeg disse kjeksene fra ca. 8 mnd +.

Dersom du ønsker gnagekjeks til de litt mindre barna, eller for hjelp ved tannfrembrudd, ta en titt på disse.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

13 comments

  • Tina
    april 21, 2016 at 11:28

    Hvor mange epler er 0,5 dl, og hvor mange kjeks blir det utav de? Må prøves idag ☺️

    • april 21, 2016 at 12:06

      Jeg har alltid brukt eplemos, og dersom du ikke allerede har det vil jeg egentlig anbefale deg å lage opp endel og fryse ned i isterningbrett. (Kan jo brukes til så mye!) Men jeg vil tro at det tilsvarer ca. 1 eple.

      Det blir totalt 24 kjeks.

      Håper de faller i smak! 🙂

  • Edelin
    april 21, 2016 at 14:46

    Hvordan måler du egentlig 0.5 dl smør? Er kanskje litt treg, men disse kjeksene vil jeg prøve 😀

    • april 21, 2016 at 17:18

      Hehe. Litt klumsete forklart kanskje. Ta 4 ss du, det bør være innafor 😉

      • Edelin
        april 21, 2016 at 17:21

        Takker og bukker. Må ha det inn med teskje (eller spiseskje denne gangen) hehe.

        Gleder meg til å prøve denne og andre oppskrifter for lillesnuppa mi 😀

  • isabell
    april 25, 2016 at 11:17

    Så deilig disse så ut! ☺
    Kan man bytte ut eplemos med bananer? Isåfall hvor mye banan skal man ha i?

    • april 25, 2016 at 13:01

      Du kan prøve å bytte ut, vil tro at det funker veldig greit egentlig. Bruk en liten banan eller en halv stor banan. Bruk gjerne en litt brun banan sånn at den har litt mer sødme i seg.

      La meg veldig gjerne få vite hvordan resultatet blir 🙂

      • isabell
        april 25, 2016 at 16:54

        Dette ble veldig bra med banan i. Dette falt i smak hos både den minste og den største ☺
        Brukte 1 banan og hadde sammalt grovmalt.

        • april 25, 2016 at 17:09

          Så godt å høre at de smakte godt med banan også. Skal teste det ut selv også jeg 🙂

  • Kathrine
    oktober 21, 2016 at 20:11

    Åssen babygrøt bryker du? 🙂

    • oktober 25, 2016 at 11:52

      Jeg har variert litt, men du kan bruke en hvilken som helst kjøpegrøt fra butikkene.

  • Kathrine
    oktober 21, 2016 at 20:12

    Åssen babygrøt bruker du? 🙂

  • Linn
    desember 27, 2016 at 20:50

    Hei:) Jeg holder på å lage disse kjeksene nå, så lurte jeg på om de kan fryses?