Baby Led Weaning (BLW)

Baby girl eating raw food

Denne informasjonen er skrevet av «Trylle», som driver Norges største BLW-blogg. Les mer om hva hun sier om baby led weaning, og besøk hennes blogg på linkene nederst på siden.

Hva er BLW?

Barnestyrt mattilvenning betyr enkelt og greit å la barnet styre overgangen fra flytende til fast føde. BLW betyr baby led weaning. Weaning er et ord som på engelsk både kan bety «tilvenning til fast føde», og «avvenning fra bryst». Jeg har derfor valgt å kalle det barnestyrt spising på norsk.

Kjerne-ideer i BLW:

  • Barnet er klart for fast føde når det er klart til å spise selv.
    Dvs. ingen fast føde før ca. 6 mnd.
  • Brystbarn trenger ikke smaksprøver, fordi morsmelk smaker av det mor spiser uansett.
  • Barnet spiser selv, noe som fører til en sakte, gradvis tilvenning.
  • Barnets evne til å putte mat i munnen og tygge får sjans til å utvikle seg i takt med at magen blir vant til mat.
  • Man kutter ikke ut melkemåltid før barnet slutter å be om dem.
  • Man trenger og bør ikke mate barnet.
  • Kan ikke barnet spise selv så er det ikke klart for fast føde. Man unngår også å lokke i barnet «den siste skjeen», eller å bekymre seg over hvor mye eller hva det har spist. Skal man ha suppe o.l. kan den gis f.eks. i kopp.
  • Det er unødvendig å mose all maten. Maten gis i fingerstore biter som barnet kan gripe og holde selv.

Mos var nødvendig når man trodde at barn på 3.5 mnd trengte fast føde. Et så lite barn kan ikke spise selv. Men barn på 6 mnd putter alt mulig i munnen. De greier fint maten også! Barn på 6 mnd har sjelden pinsettgrep, og kan ikke åpne hånden. Derfor må maten være stor nok til å kunne gripes og stikke ut av hånden. Barnet lærer ofte å tygge før det kan svelge. Dette er trygt da tygging gir barnet øvelse i å manipulere mat inni munnen, noe som reduserer fare for kvelning.

Det er ikke nødvendig å gi en og en matvare, da barnet uansett får i seg minimalt i begynnelsen. Har man koteletter, rotmos og poteter, så får barnet det. Man gir barnet samme mat som familien spiser, når familien spiser, minus salt og honning og etter norske retningslinjer. Dette gir fellesskap rundt måltidene og tilvenner barnet til familiens kosthold med en gang. Å spise selv er en av de få tingene et barn på seks måneder kan gjøre på lik linje med resten av familien. Det gir barnet del i fellesskapet rundt bordet å få delta i måltidet «på ordentlig». Mestringsfølelsen når de endelig får koteletten i munnen er uovertruffen, hvis man skal dømme etter ansiktsuttrykket deres! Vår jobb som forelder er å tilby dem et bredt utvalg sunn og variert mat. Deres jobb er å velge hva og hvor mye de vil spise av det som er på bordet (eller etter hvert på gulvet.. og veggene.. og i taket..).
Det er ikke noe hokus-pokus med BLW. De aller fleste friske barn er programmert til å spise det de trenger fra fødselen av. Det vet alle som har prøvd å «tvinge» eller «lokke» et brystbarn til å drikke  når det ikke vil, eller å ta vekk puppen fra en baby som ikke er mett. Ammebarn spiser det de trenger, verken mer eller mindre, de gulper opp overskuddet, og ferdig med det. For det meste aner vi ikke hvor mye de har spist eller hvor lite, vi ser bare at de vokser og trives. Hvert måltid smaker forskjellig, og det går fra skummetmelk til fløte i konsistens. Er barnet tørst vil det kanskje drikke kort og ofte for å få væske, er det sultent vil det ligge og få i seg fløtedråpene i lang tid. Flaskebarn har det litt mer komplisert, da den som mater kan se hvor mye de har spist, og også kontrollerer mengden og sammensetningen til hvert måltid. Allikevel vil de fleste flaskebarn aktivt signalisere om de er sultne eller mette.
BLW er tuftet på ideen om at barn fremdeles vet hva de trenger selv etter at de har begynt med fast føde. De vet selv hva og hvor mye de vil spise. Melk skal fremdeles være hovednæring til ett år, noe mange glemmer i grøt-konkurransen i barselgruppa. Spiser barnet tre erter til middag så kompenserer det bare ved å drikke mer melk den dagen.
Det var britiske helsesøster Gill Rapeley som innførte begrepet BLW, etter at hun hadde observert hvor positivt det var for både foreldre og barn å la barnet beholde kontrollen over matinntaket sitt selv om fast føde ble tilbudt. Dette skrev hun en masteroppgave om som senere ble en bok, som jeg anbefaler alle å lese som vurderer å ha denne tilnærmingen til mat med sitt barn.

Fordeler og bakdeler med BLW.

Fordeler:

  • Barnet venner seg til familiens mat, med variert smak og tekstur.
    Anektdotisk så forebygger dette kresenhet. Selv om man venter til 6 mnd med smaksprøver, så kjenner BLW-barn ofte like mange smaker ila. en dag som et mosebarn gjør ila. et par uker.
  • Barnet beholder sin naturlige appetittregulering, og forskning viser at dette potensielt reduserer risiko for senere overvekt.
  • Barnet øver opp finmotorikken hver gang det spiser. Mat er den beste belønningen!
  • Måltidene blir kosestunder, ikke bekymring over hva eller hvor mye barnet har spist.
  • Man kan spise sammen og samtidig, mens maten er varm.

Bakdeler:

  • Det er ganske grisete. Selv om det går over. Man lærer fort at 1/5 shotglass med suppe er lurere enn en halv kopp…
  • Man har ikke kontroll over hva barnet har fått i seg, og hva det har fått «på» seg, noe som kan være ubehagelig for noen.
  • Og jeg vet du tenker «Hva med grøten!!!». Du kan for eksempel lage grøtlapper.
    Og du, det går faktisk an å begynne helt uten grøt også. Jernmangel skal man imidlertid ikke ta lett på! Er du bekymret, mål jernlageret hos legen din. Ellers kommer du langt med jernrike matvarer servert sammen med c-vitaminrik mat for å fremme opptaket. BLW-barn spiser ofte langt mer kjøtt enn sine mosefeller. En lett rosa biffstrimle inneholder bra jern som er lett å ta opp i kroppen. Selv om barnet bare suger på den, så får det i seg næring.

 


Hvordan komme i gang

  • Barnet må være ca. 6 mnd, kunne sitte stødig i stol eller på fang uten å falle forover eller bakover, og vise aktiv interesse for mat. En god test er å gi barnet en tom teskje i en fin farge under måltidet. De fleste barn på 4-5 mnd er fornøyd med dette, men plutselig en dag ryker broccolien din til.
  • Folk begynner ofte med det som er på tallerkenen sin. Mine barn fikk a) brød med aioli og b) kyllingvinger som sitt første måltid, så vidt jeg husker.
  • Broccoli, blomkål, lammekoteletter og andre ting med naturlig «håndtak» er meget praktisk.

Passer BLW for deg?Happy baby funny messy eater

  • BLW passer for de fleste friske barn, men ikke for alle foreldre.
  • Er du svært opptatt av å ha det ryddig og rent og ikke tåler at barnet søler på seg, så kan det bli vanskelig.
  • Det samme gjelder dersom du har et strengt mate-regime, f.eks. bryst eller flaske til faste tider. Det er alfa og omega at barnet får tilgang til melk når det ønsker det.
  • Det kan også være vanskelig å gjøre BLW hvis barnet har påvist mangel på viktige næringsstoff, selv om tilskudd kan gis ved siden av.
  • BLW er også problematisk dersom familien har et veldig usunt kosthold med mye salt og sukker. Da blir det mye arbeid å tilpasse maten til en baby.

 

Hvor kan du finne ut mer?

På Facebook.
Det internasjonale BLW-forumet.
Gill Rapeley sin bok:BLW-weaning
Les mer på Ammehjelpen sine sider her.