Ønsket om å gi morsmelk.
Det kan være mange årsaker til at en mor trenger å pumpe. For noen er dette kun noe man gjør en gang i blant hvis man f.eks skal avgårde i noen timer, mens andre kan ikke amme av ulike grunner men ønsker likevel å gi morsmelk, og pumper fulltid. For noen kan ønsket om å gi morsmelk stå så sterkt at man ikke kan eller ønsker å gi slipp, og all ære til de som klarer dette! Fulltidspumping er en stor jobb, men fører til at barnet får de samme næringsstoffene og de immunologiske fordelene fra morsmelken som hvis mor hadde ammet.
Morsmelk og MME – en kombinasjon?
Det er mulig å kombinere morsmelk og MME, men det er selvfølgelig viktig å da være klar over at morsmelkproduksjonen kan gå noe ned dersom du pumper sjeldnere. Hvis du gir MME i en periode mens du prøver å øke morsmelkproduksjonen din, er det lurt å pumpe ofte. Det er også viktig å få frem mange kan tro at de har lite melk fordi de tolker barnets hyppige etterspørsel feil. Dersom barnet vil ha mat hver time i noen dager, kan dette være økedøgn. Det er også helt normalt at barnet vil spise oftere på kvelden. Les mer om dette her. Er du usikker på om barnet får nok melk fra morsmelken, bør du altid ta opp dette på helsestasjonen.
Opprettholdelse av melkeproduksjonen.
Svært mange som pumper seg kan de første gangen bli forferdet over hvor lite som kommer ut. Mange misforstår og tenker at de nesten ikke har melk – men det er viktig å påpeke at utpumpet melk aldri er en god indikator på hvor mye melk barnet ditt kan suge ut! Barnet har en mye mer effektiv teknikk for å få ut melken av brystet enn det en pumpe vil kunne ha. Dessuten kan barnet ligge lenge ved brystet å kose seg med de små dråpene med fettrik melk som kommer etterhvert, mens hvis man pumper og det kun kommer noen dråper, vil mange kanskje tenke at brystet er tomt og avslutte pumpingen.
Men hvordan sørger man for å opprettholde melkeproduksjonen hvis man fulltidspumper?
- Pump minst 5-6 ganger/dag. Mange pumper 8-10 ganger daglig, så prøv deg litt frem. Målet er å pumpe ca. 800 ml/dag. (Mindre mengder gjelder selvfølgelig dersom du nettopp har født!) Kvinner med små bryster kan behøve fler utpumpinger enn kvinner med store bryster og større lagringskapasitet.
- Bruk utdrivningskraften for det den er verdt ved å sitte ved siden av barnet eller se på et bilde av barnet mens du pumper.
- Hvis du sliter med å få ut melken, prøv å sitte i et varmt rom, lytt gjerne til litt rolig musikk og prøv å lage en avslappende atmosfære.
- Pump minst èn gang om natten også for å opprettholde «etterspørselen» barnet vanligvis ville hatt.
- Bytt gjerne bryst underveis, eller pump begge brystene samtidig dersom du har mulighet til det.
VIKTIG!
Dersom du akkurat har født så husk at det tar noen dager før melkeproduksjonen kommer ordentlig i gang. Husk også at melkeproduksjonen holder seg etter etterspørselen, og at barnets mage de første dagene og ukene er ganske så liten. Men andre ord er det ikke meningen at du skal klare å fylle hele flasker nå helt fra begynnelsen av. Se gjerne her for pumpekalkulator, og for en liten oversikt over hvor stor babyens mage er de første ukene.
Hva slags pumpe skal jeg kjøpe?
Her er det selvfølgelig litt smak og behag, slik som det er med det meste innen utstyrs-verdenen. Men som et generelt tips kan jeg jo si at dersom du kun trenger pumpe en gang i blant til å f.eks pumpe ut eventuell overskuddsmelk kan det holde med en enkel håndpumpe. Eventuelt kan du klare deg med enkel håndutmelking også. Men dersom du derimot skal pumpe over en lengre periode og fler ganger om dagen bør du investere i en ordentlig elektrisk pumpe. Tro meg, det vil spare deg fra utslitte armer som heller kan holde babyen eller drive med andre ting mens pumpa gjør jobben sin 🙂
Pass på at trakten på brystpumpen passer til brystet ditt. Dersom du bruker en elektrisk brystpumpe med for stor eller for liten trakt vil du kunne få sår i overgangen mellom brystvorte og areola.
Oppbevaring og oppvarming av morsmelk.
- Nypumpet morsmelk er holdbar i romtemperatur i 3-4 timer.
- Nypumpet morsmelk er holdbar i kjøleskapet i 3 døgn.
- Morsmelk er holdbar i fryseren i max 6 mnd.
- Fryst mormelk bør tines sakte i kjøleskapet.
- Tint morsmelk er holdbar i maks 1 døgn i kjøleskapet.
- Dersom du tiner morsmelken i en kasserolle med varmt vann eller lignende, må melken brukes med en gang.
- Tint morsmelk skal aldri fryses igjen.
- Rester etter oppvarmet melk skal alltid kastes.
- Husk å alltid datere melken dersom du fryser den ned!