Enten du gir utpumpet morsmelk, eller MME – flaskemating er noe for seg selv. Noen barn tar flasken med èn gang, mens andre kan trenge en tilvenningsfase for å få det til. Så hvordan gir man egentlig flaske?
Hvordan gir man flaske?
De aller fleste barn liker når melken har en temperatur på ca. 37 grader. Det er veldig viktig at dere følger anvisningene på pakken når dere blander ut MME, og at man ikke faller for fristelsen til å ta lunkent vann fra springen. Vannet skal alltid varmes opp og deretter avkjøles igjen. Dette gjelder også utpumpet melk, som bør varmes i flasken, enten i en kjele med varmt vann, eller under varmt vann i springen. Du kan også varme opp melken i mikrobølgeovn. Uansett hvordan du varmer opp maten, husk å alltid sjekke temperaturen før du gir melken til barnet! Dersom du har brukt mikro til å varme opp melken, husk at melken kan være mer oppvarmet noen steder enn andre, og at du må «røre» melken litt rundt for å få jevnt varmefordeling.
Når du gir flaske, holdes barnet liggende noe oppreist i armkroken. Hold flasken vannrett mot munnen (ved å forsiktig berøre flasken mot barnets overleppe) og la barnet selv åpne munnen for å ta imot flasken. Det skal være lett for barnet å ta pauser når han trenger det. Tegn på at barnet trenger en pause, eller er ferdig med å spise, kan være at han snur seg bort, dytter vekk flasken, spriker med fingrene eller kaver og sliter med å svelge unna.
Er du usikker på om barnet er ferdig med måltidet, kan du forsøke videre ved å berøre leppen med flasken for å tilby mer melk, men ikke tving barnet til å fullføre melkemåltidet hvis det viser tydelige tegn på å ikke ville spise mer.
Flaske og tilknytning.
Mange foreldre ønsker å etterligne matesituasjonen fra ammingen så mye som mulig. Dette gir en god tilknytning til barnet og kan skape gode og trygge matesituasjoner. Det kan være fint å ha øyekontakt under matingen, og å holde barnet godt inntil deg. Det kan være fint å bytte arm mellom hver mating, slik at barnets nakke blir avlastet og kan spise like fint til begge sider.
Barnet mitt nekter å ta flaske.
Dersom barnet nekter plent å ta flaske er det noen metoder du kan prøve.
- Tenk over hvor flasken trefffer barnet inne i munnen. Sugerefleksen stimuleres dersom flaskesmokken treffer barnet oppe i ganen. Dersom du treffer på tungen eller bak i svelgen stimuleres heller brekningsrefleksen, og det vil være vanskeligere å få barnet til å ville drikke.
- La barnet selv søke flasken og begynne å suge. Ikke «stapp» flasken inn i munnen på barnet.
- Husk at teknikken for å drikke av flaske er helt annerledes enn ved amming. Barn som har tatt flaske før, men hatt et opphold kan derfor «glemme» hvordan man tar flasken. Hvis du vet at du kommer til å trenge å gi flaske med jevne mellomrom, kan dere øve på å ta flaske et par ganger i uken for å opprettholde ferdigheten. Vær bare obs på at denne sugeforvirringen kan gå begge veier.
- Ikke vent med å tilby flasken til barnet er skrubbsultent.
- Hvis barnet ammes til vanlig kan det hjelpe at noen andre enn mor gir flasken.
- Gi flasken i rolige omgivelser og la barnet bruke god tid. Kanskje kan det hjelpe med litt nynning, litt musikk eller dempet belysning. Prøv dere frem.
- Test eventuelt ut andre typer MME, eller andre flasker og flaskesmokker.
Hvor mye skal flaskebarn spise?
Mange synes det er vanskelig å tolke barnets signaler på når det er mett når det spiser fra flaske. Ofte slukes hele flasken og man kan sitte igjen med et inntrykk av at barnet egentlig vil ha mer. Men så følger man slavisk anbefalingene som står bak på pakningene. Så hvordan vet man egentlig hvor mye barnet skal spise?
På samme måte som med barn som ammes, så skal barnet i størst mulig grad få styre matinntaket sitt selv. Det er uheldig hvis vi voksne hele tiden skal overstyre barnets behov, da dette påvirker appetittreguleringen hos barnet – noe som gir økt risiko for overvekt og fedme senere i livet.
Selv om det står anbefalinger på baksiden av pakningen skal du altså prøve å tolke barnets signaler. Dersom barnet snur seg vekk og er tydelig uinteressert i flasken bør man avslutte måltidet. Viser barnet tydelig tegn til å ikke være mett, lag opp litt mer. Et godt tips hvis du er usikker på om barnet blir mett, er å alltid lage opp ca 30 ml mer enn det du tror barnet vil komme til å spise. På den måten kan barnet velge å avslutte måltidet tidligere selv, eller du kan se om barnet egentlig vil ha mer. Dersom barnet over flere dager spiser opp den lille ekstra dosen, er dette den nye mengden dere bør forholde dere til.
Men man kan jo ikke fortsette å øke mengden i det uendelige heller? Tidligere ble det hevdet at det var farlig for små barn dersom de spiste over 1 liter MME/døgn. Proteininnholdet i MME kan gi noe belastning på nyrene dersom de inntar altfor store mengder over tid, og man bør også ta i betraktning at barnet spiser mer enn han klarer å forbrenne dersom han spiser så store mengder over en lengre periode. Man skal altså ikke øke mengdene helt ubegrenset. Her kan dere lese mer om hva Matportalen sier om saken.
En liten pekepinn som kan gi en indikasjon (men ikke en fasit) på hvor mye barnet ditt trenger er å gange barnets vekt med 150 ml. Det vil f.eks si at en 5 mnd gammel baby på 6 kg skal spise ca. 900 ml/døgn. Husk da selvfølgelig på at noen måltider kan være større og noen kan være mindre – og at dette KUN er en pekepinn.
Hyppigheten kan også variere fra barn til barn, og mens noen er fornøyde med 6 større matinger i døgnet, kan andre ønske fler små måltider, kanskje helt opptil 12 ganger i døgnet. På samme måte som hos ammede barn gjelder det her å finne ditt barns rytme.
Den viktigste indikatoren på om barnet får i seg nok mat, er om hun har 5-6 våte bleier i døgnet, og at hun følger sin egen kurve og legger på seg fint. Er du under noen som helst tvil om barnets vektutvikling, ta en ekstra tur til helsestasjon og få veid barnet og snakk med helsesøster!
Tips og råd til enklere flaskemating.
- Bruk termos med ferdigkokt vann når dere skal på tur eller reiser. Da er vannet klart når barnet blir sultent. Husk at vannet bare holder seg varmt nok til dette formålet i et par timer (70 grader) og at du vil måtte kjøle ned mormelkerstatningen før du kan gi den til barnet.
- Ha eventuelt med to termoser. En med ferdigkokt kaldt vann, og en med varmt vann som du kan bruke som vannbad for å varme det andre vannet i.
- Bruk porsjonsbegere med adskilte rom for ferdig oppmålt pulver.
- Bruk eventuelt flaskevarmer dersom du skal varme opp pumpet morsmelk eller ferdigblandede morsmelkerstatninger.
(NB! Husk at dersom du bruker pulver skal aldri disse blandes ut før rett før du skal gi det til barnet, for å unngå bakterievekst!) - Bruk termoveske for å holde morsmelken kald dersom du har med dette på turer.
Husk at hverken morsmelkerstatning eller utpumpet morsmelk bør oppbevares lunkent over tid da dette gir stor bakterievekst!