Faglig oppdatering; barn og overvekt.

  • 0 kommentarer

I skrivende stund er jeg på vei til Larvik for litt faglig oppdatering på Kysthospitalets Fagseminar. Dagens tema er barn og overvekt.

Kristin Reimers Kardel skal snakke om «Du blir det din mor spiste og mosjonerte». Det er et tema jeg synes er kjempe interessant. Det at vi allerede under graviditeten er med på å påvirke våres barn fremtidige helse er absolutt noe det bør snakkes mer om. Mange (meg selv inkludert) får et stort søtsug under graviditeten og det er lett å ty til enkle løsninger. Andre strever kanskje mye med kvalme og tenker at fast food er bedre enn no food. Også er det selvfølgelig de mange som får fysiske plager under graviditeten og dermed blir ganske inaktive. 

Man skal selvfølgelig alltid ta hensyn til sine plager og følge kroppens signaler, men noe er alltid bedre enn ingenting. Har du et bekken som krangler er det kanskje mulig å gjøre noen øvelser med overkroppen eller å svømme. Sliter du med matlyst kan man kanskje likevel prøve å få i seg litt frukt og grønt hver dag. 

Jeg tror det handler om å finne enkle løsninger som også er sunne løsninger. Se gjerne her for noen sunne snacks og mellommåltider for gravide. 

Samira Lekhal kommer og skal snakke om «grunnleggende behandling av fedme hos barn og unge» og Pètur Benedikt Juliusson skal snakke om «familiær atferdsbehandling av barneovervekt». Begge temaer som jeg gleder meg til å lære mer om. 

Man skal jo aldri slanke et barn. Men det å prøve å endre hele familiens atferd rundt mat og det å fremme matgleden for hele familien tror jeg er et viktig punkt her. Hele familien samlet bør få en sunnere livsstil slik at barnet ikke blir pekt ut og får en fokus på vekten sin. Ved å fremme matglede og unngå ja- og neimat kan man forebygge at barnet får et uheldig fokus på mat, eller i verste fall utvikler en spiseforstyrrelse.

Solfrid Bratland-Sanda skal fortelle oss mer om «spiseforstyrrelser blandt barn og unge». Et tema som alltid er viktig å dra frem når man diskuterer barn og overvekt. I et samfunn hvor hvert 5.barn er overvektige er det lett å få et stort fokus på vekt. I media er dessuten fokuset større enn noen gang og kostholdshysteriet som skyller over landet virker å øke i omfang for hver dag som går. Barna våre fanger opp dette! Mange snakker om kropp og vekt foran sine barn, og der hvor foreldre faktisk er flinke til å unngå dette – ja, der fanger barna ofte opp slike signaler andre steder. Signaler om at det er vakkert å være tynn. Om at det er ok å kommentere eller tilogmed latterliggjøre andres kropper. At man skal ha en mening om andres eller hverandres kosthold. Hva som er sunt og usunt og hva som gjør deg «feit». 

Hva gjør dette med et barns syn på kropp og kosthold? Hvilke syn vokser barna opp med i dag, og viktigst av alt – hva kan vi som voksne gjøre for å påvirke dette i en positiv retning? 

Tilslutt kommer Lars Retterstøl og skal snakke om «overvekt og genetikk». Et tema jeg ikke kan så mye om, og som jeg gleder meg veldig til å lære mer om! Det er så interessant hvordan man kan være genetisk predisponert for overvekt, men hva gjør at disse genene skrus av eller på? 

Alt i alt tror jeg dette blir en enormt spennende dag! Jeg skal nok skrive litt mer om noen av temaene i løpet av uken, så synes du noe av dette hørtes interessant ut så følg med 🙂

Ha en fin dag! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *