Hva bør du unngå under svangerskapet, og hvorfor?

Du er blitt gravid! GRATULERER!

En ny og spennende verden har åpnet seg. Kanskje er dette første gangen din og du er full av spørsmål? Eller du har vært gravid både en og to ganger før, men synes det er vanskelig å følge med på hva som gjelder nå.

Ja, for kostrådene kan være forvirrende. Mye av denne forvirringen kommer ofte av at man har ‘hørt fra en venn’ at noe skal spises eller ikke, eller man har ‘lest noe en gang’. Man husker altså ikke helt hvordan det var, men holder seg kanskje unna for sikkerhets skyld. Også er det jo noen ganger endringer i anbefalningene fra Helsedirektoratet. Før ble det blandt annet anbefalt at man skulle holde seg unna hvalkjøtt, men hvalen vi spiser her i Norge (vågehval) har et såpass lavt innhold av kvikksølv, at denne fint kan inntas av gravide også. Gravide ble også før bedt holde seg unna sushi, noe som i dag ansees som helt uproblematisk så lenge sushien tilberedes på en trygg måte (se her). I tillegg kan det være forskjellige råd i de ulike landene. I Tyskland anbefales gravide å ikke spise egg. Dette fordi det i Tyskland er høy forekomst av salmonella i eggene. Dette forekommer så å si ikke i Norge, og de få salmonella-smittene som rapporteres er nesten alltid grunnet kylling og egg spist i utlandet eller kjøpt i Sverige (som importerer egg via øst-europeiske land.) Det er altså ofte en grunn til at de spesifikke rådene gis i de ulike landene – så følg bare de rådene som er oppgitt av myndighetene for landet du bor i.

Her er en liten oversikt over hvilke matvarer du skal unngå, hvilke forhåndsregler som bør tas, og hvorfor det er slik.

Kjøtt.

 • Unngå rått kjøtt som biff tartar, spekemat osv.
 • Sørg for at alt kjøtt er ordentlig gjennomstekt/kokt
 • Bruk separate skjærefjøler til kjøtt og grønnsaker
 • Spis kjøttpålegg godt innenfor holdbarhetsdatoen (listeria)

De fleste av restriksjonene når det kommer til kjøtt, er grunnet en parasitt som heter Toxoplasma gondii som kan gi toksoplasmose.

Toksoplasmose gir sjeldent symptomer hos mor, men kan være svært alvorlig for fosteret. Smitte kan føre til abort, blindhet eller hydrocephalus (vannhode). Det er faktisk katter som er de vanligste smittebærerene, og det er grunnet dette at gravide ikke skal skifte kattesand under graviditeten. Siden avføring kan forurense jord er det også viktig at man under graviditeten skal være ekstra påpasselig med grundig skylling av frukt, grønnsaker og bær – da det kan være jordrester på disse.

Ost.

 • Sjekk at osten er laget av pausterisert melk
 • Unngå muggoster
 • Vis varsomhet ved inntak av myke oster som camembert og brie
  (Disse er pausteriserte, men det har ved noen tilfeller blitt oppdaget listeriabakterier i dem. Hvis du spiser disse under graviditeten, bør de inntas ferskest mulig)

Hva er grunnen til at vi både ved oster og kjøttpålegg legger vekt på at det skal spises ferskest mulig? Listeria er en bakterie som vokser svært godt ved kjøleskapstemperaturer. Dermed kan en matvare som blir stående lenge i kjøleskapet utvikle seg til en liten listeriabombe. Listeriabakterien dør ved oppvarming over 65 grader, så det er altså matvarer som ikke skal varmes opp før de spises du må være påpasselig med når det kommer til denne bakterien.

 Fisk.

 • Spis gjerne sushi – men ta visse forhåndsregler
 • Røkt/Gravet fisk bør spises god tid innen holdbarhetsdatoen (grunnet fare for listeria)
 • Unngå følgende fisk:
  – blåkveite over 3kg
  – fersk tunfisk (tunfisk på boks går fint)
  – gjedde
  – rakfisk (bør unngås grunnet fare for listeria)
  – selkjøtt
  – abbor over 25 cm
  – ørret over 1kg
  – røye over 1kg
  – hai
  – sverdfisk
  – skate
  – fiskelever, solværpostei, lofotpostei
  (tran er trygt, da dette er et renset produkt som dermed ikke inneholder miljøgifter)
  – innmaten av krabbe (klørne kan trygt spises)
  – blåskjell må sjekkes via varslene til Mattilsynet

Årsaken til at det foreligger så mange restriksjoner på fisk er grunnet miljøgifter. Kvikksølv kan skade nervesystemet hos både store og små, men er særlig farlig for små fostere med en hjerne i rask utvikling. Siden kvikksølv tas opp så effektivt i tarmen og lett overføres via morkaken eller brystmelken er det viktig å unngå fisk med store mengder kvikksølv når man er gravid eller ammende. PCB og dioksiner finnes i fet fisk, eller i leveren på mager fisk. PCB og dioksiner kan svekke fosterets immunforsvar og den motoriske og psykiske utviklingen.

Koffein.

Gravide og ammende bør begrense inntaket koffeinholdig drikke til ca 1-2 kopper dagen (100-200mg). Koffeinholdig drikke er blandt annet kaffe, sort te, cola osv. Mor-barn undersøkelsen viste at ved inntak av over 300mg koffein, var det signifikant fare for lavere fødselsvekt hos babyen. Tendensen viste seg allerede fra inntak av 100mg.

Men hvor mye koffein er det i ulike drikker?

 • Filter- og kokekaffe – 120mg pr.kaffekrus (2dl.)
 • Energidrikke – 160mg pr. flaske (5dl.)
 • Espresso – 120mg pr. desiliter
 • Te – 65mg pr. tekopp (2dl.)
 • Cola – 75mg pr. flaske (5dl.)

Og til slutt – et lite hjertesukk:

Vær så snill å ikke røyk, snus eller drikk alkohol mens du er gravid eller ammer. Det kan ha så store konsekvenser for babyen din, og er virkelig ikke verdt risken. 

Jeg vet at man kan få lyst på noe godt i glasset. Jeg vet at ost- og vinkveld frister mer enn noen gang før. Jeg vet at det noen ganger føles urettferdig. Men det er 9 måneder av ditt liv. Når hormonene ruller på som verst, du har vondt overalt eller er fysen på alt i hele verden, da virker de 9 månedene som om det kunne vært 9 år. Men før du vet ordet av det så er de 9 månedene borte og plutselig står du der med den lille i dine armer. Og da betyr ingenting annet noen verdens ting!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One comment