Mat som er farlig for barn.

  • 0 kommentarer

Nok en gang kommer jeg over et tragisk innlegg via Facebook om et barn som dør etter å ha blitt kvalt av mat.

Følelsen av å miste sitt barn er ikke bare en følelse jeg ikke på noen som helst måte vil klare å forstå, men en tanke jeg ikke engang tør å tenke. For de som likevel opplever noe så forferdelig vil livet aldri bli helt det samme.

Overalt blir vi påminnet om farer vi utsetter barna våre for, og slike kampanjer på blant annet facebook er en flott måte å få spredt viktig kunnskap. Særlig ser man advarsler om å henge teppe over vognen, å ikke la barn (eller hund) være alene i bilen, sitte bakovervedt i bilstolen osv.

Men det er ikke like ofte man ser advarsler mot barn og mat. Betyr det at det ikke er så mye man bør passe på?

Mat med kvelningsfare.

Mat som er spesielt i risikosonen for kvelning er matvarer som er på størrelse med luftrøret, og som ikke lett løser seg opp. Jeg nevner noen eksempler:

  • Druer.
    Skjær alltid druene på langs, eller gi dem i et fruktnett.
  • Nøtter.
    Unngå å gi hele nøtter til barn under 3 år. Nøtter i nøttesmør eller kvernede nøtter går helt fint så lenge det ikke foreligger noen allergier.
  • Cherrytomater.
    Likt som med druene, bør disse deles på langs, eller i fler, mindre biter.
  • Rå grønnsaker og harde frukter.
    Disse bør være delt i såpass små biter at de ikke tetter luftrøret, hos de aller minste bør grønnsakene dampes slik at de er myke.

I tillegg er det andre matvarer man bør være litt obs på. Vafler, pannekaker og brød utgjør ikke en kvelningsfare i seg selv, men man bør være oppmerksom hos de minste som ofte kan «samle opp» endel i ganen. Spesielt vafler kan bli såpass klebrig at det vanskelig løser seg opp dersom barnet setter dette i halsen.

VIKTIG!

Følg alltid med når barnet spiser!
Ikke la små barn spise i bilstoler, sykkelvognen eller andre steder hvor du ikke klarer å følge med på om barnet setter noe i halsen. Dersom barnet setter mat delvis fast i halsen begynner de ofte å hoste for å få det opp, men dersom luftrøret blir helt tettet vil du ikke høre hosting fra baksetet, da barnet blir helt stille og etterhvert bevistløs.

Giftig mat.

Barn som er mye ute i naturen kan fort komme over bær og sopp som kan være giftig. Huskeregel nummer 1 dersom barnet har spist noe du tror kan være giftig, eller dersom de har fått i seg noe du ikke vet hva er – er å ta vare på det de har fått i seg, eller ta bilde av den aktuelle planten, soppen eller bæret. Deretter bør du ringe giftsentralen. Det er bedre å ringe en gang for mye enn for lite.

Det kan også være lurt å ta en titt inne på Giftsentralens nettsider for å bli litt mer bevisst på hva man har i hjemmet som kan være potensielt farlig. Visste du foreksempel at salt, muskatnøtt og bakepulver kan gi forgiftning?

Annet.

  • Barn under 1 år skal ikke ha honning grunnet faren for spedbarnsbotulisme.
  • Kunstig søtning skal ikke gis til barn under 3 år. Dette fordi de små kroppene tåler langt mindre mengder før de når grenseverdiene enn det vi voksne gjør.
  • Vær forsiktig med meieriprodukter til barn under 10 mnd. Dette er selvfølgelig ikke «farlig» – men er et råd for å sikre jernnivået hos små barn.
  • Risdrikk bør ikke brukes som melkeerstatning for barn under 6 år grunnet høye nivåer av arsen i risen.

Dette er ikke en komplett liste. Den er på ingen måte et forsøk på å skremme, men heller et ønske om å informere om de tingene man kanskje ikke har hørt like mye om. Vi vil alle det beste for våre barn, og jeg tror at desto mer kunnskap man kan spre om slike temaer – desto bedre.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *