Aprikosmos

Jeg har tidligere lagt ut en aprikosmos laget av ferske aprikoser her. Der står det også kort forklart hvordan man lager mosen med tørkede aprikoser.

Men siden jeg likevel har fått endel spørsmål om hvordan man lager aprikosmos av tørkede aprikoser, har jeg bestemt meg for å lage et egen innlegg med dette.

Denne gangen har jeg brukt steamer/blenderen fra Philips Avent, som jeg faktisk begynner å legge min elsk på. Som jeg nevnte tidligere så er jeg ikke helt for å måtte kjøpe masse utstyr for å lage babymat. Dessuten er jeg veldig glad i å lage ganske store porsjoner om gangen.

MEN – denne gjør faktisk jobben ganske mye lettere. Spesielt når du skal lage noe kjapt. Du slenger bare maten i maskinen og setter på steaming. Du kan ha kjøtt, belgfrukter, vanlige frukter og grønnsaker – you name it. Du får også med et lite oppskrifthefte, hvor det står hvor lenge hver matvare bør steames. Og etter maten er steamet ferdig, bare snur du beholdere og trykker på en knapp. Simsalabim, så er babymaten klar til servering.

Så, litt om disse aprikosene da.

Mange er allerede klar over at aprikos er en flott jernkilde for små babyer og er supert å tilsette i hjemmelaget babygrøt for å både øke jerninnholdet OG øke jernopptaket grunnet innholdet av Vitamin C.

Men visste du også at tørket aprikos gir deg mange andre viktige næringsstoffer, som f.eks kalsium, magnesium, beta-karoten, vitamin E, fiber og kalium. Mye godt for en liten babykropp med andre ord.

De tørkede aprikosene kan i tillegg være flotte for harde babymager som trenger å få litt fart på seg – men da er det veldig viktig at du gir godt med vann. Hvis ikke kan de faktisk gjøre skaden verre.


Aprikoser finner vi oftest i tørket variant. Mange ønsker aller helst å bruke den økologiske varianten. Grunnen til dette er at de «vanlige» tørkede aprikosene inneholder et konserveringsmiddel som heter svoveldioksid. Det er ikke funnet at dette konserveringsmiddelet er skadelig for friske mennesker, men kan gi allergiske reaksjoner hos astmatikere. Siden de aller minste kan være litt spesielt utsatte, velger mange derfor å få vekk så mye som mulig av dette stoffet. Jeg velger i denne oppskriften å vise dere hvordan dere kan gjøre dette med vanlige tørkede aprikoser, fordi mange ikke har tilgang på de økologiske som man får kjøpt på helsekostbutikker.


Aprikosmos.

image

Du trenger:

  • En pose med aprikoser

Slik gjør du:

  • Legg aprikosene i bløt over natten
  • Bytt vann og steam aprikosene enten i en steammaskin slik som vist her – eller i en kasserolle
  • Hell av vannet og bruk en blender for å kjøre aprikosene til en fin mos
    (Det kan være vanskelig å få den finmalt nok med en stavmikser, men det funker også hvis du kun har dette)
  • Bruk på brødskiven eller frys ned i isterningbrett og bruk i grøten.
    Du kan også fryse dem ned i avent-begrene og bruke dem som fruktdessert for barnet etter et måltid.

image

Også behøver man jo ikke å bruke aprikoser kun som babymat!
Vi andre i familien kan f.eks spise det som:

  • Kakebunn i raw-food
  • Hjemmelagde energibarer
  • I frokostblanding (NAM!)
  • I en smoothie (bruk de frosne isbrettkubene fra babymatlagingen!)
  • På vei hjem fra jobb-og er skrubbsulter-snacks
  • I godteriskålen sammen med en neve nøtter
  • På tur i fjellet eller etter en treningsøkt, hvor du trenger litt kjapp energi

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

11 comments

  • Tanja
    mars 14, 2017 at 21:22

    Hei 🙂 Jeg lurer på om jeg må bløtlegge økologiske tørkede aprikoser eller holder der med å være steame dem?

    Hilsen T.

    • mars 15, 2017 at 07:44

      Hei. Det holder å steame eller koke de økologiske aprikosene. 🙂

  • Anja
    april 5, 2017 at 14:17

    Hei,
    Hvor lenge steamer du aprikosene i denne steameren? 🙂

    • april 20, 2017 at 23:45

      Hei Anja.
      Beklager sent svar, jeg må ha oversett denne kommentaren. Jeg steamer aprikosene bare noen få minutter 🙂

  • Kristine
    mai 12, 2017 at 23:55

    Hei. Når man hat lagt aprikosene i vann. Måå man bytte vann før man koker da? Eller går det fint uten?

    • mai 14, 2017 at 17:55

      Hei Kristine.
      Man skal helst bytte ut vannet, fordi man ønsker å kvitte seg med tilsetningsstoffene – men det er ikke «farlig» hvis du har laget mos med det samme vannet. Med andre ord; du behøver ikke å kaste mosen hvis du allerede har laget den med det samme vannet – men det kan være lurt å gjøre det annerledes fremover 🙂

  • Benedikte
    juni 24, 2017 at 20:34

    Har samme maskin som deg, men ble straks litt usikker på om jeg skulle steame aprikosen når de ligger i vann i beholderen?

    • juni 25, 2017 at 02:23

      Hei Benedikte.
      Hva slags aprikoser bruker du da? Hvis det er fea hermetikk så er disse ofte lagt i sukkerlake og disse anbefaler keg ikke å bruke som mat til babyen din. Bruk helst de tørkede aprikosene, og gjerne økologiske, eller de vanlige (som du da gjerne må bløtlegge først)

      Hvis du bruker vanlige ferske fersken så er det lurt å steame disse hvis babyen din er under 8 mnd, da det hjelper med å bryte ned litt av strukturen i fibrene og gjør den lettere fordøyelig for barnet.

      Ha en fortsatt fin helg!

      • Benedikte
        juni 27, 2017 at 08:37

        Bruker vanlige tørkede som jeg nå har lagt i vann over natten og skal streame de no:-) Bare jeg som missforstod litt over. Var vell når man kokte man skulle bytte vann 🙂

  • Anonym
    februar 7, 2018 at 15:15

    Må de legges i bløt? eller kan jeg like de til de er møre?

    • februar 22, 2018 at 22:07

      Jeg regner med at dette er en autocorrect, og at du mener «koke» de til de er møre? 😉
      Grunnen til at jeg anbefaler å legge tørkede aprikoser i bløt er for å fjerne så mye som mulig at svoveldioksiden. Du får bort mest mulig ved å bløtlegge, bytte vann og deretter koke aprikosene. Når det er sagt, så betyr ikke det at det er farlig å gi kokte aprikoser. Her er det snakk om mengder over tid 🙂